Het schijndebat inzake Artikel 13: Waarom het niet meer goed komt in de zorg

Sinds politici volstrekt willekeurig enerzijds keiharde feiten afdoen als “bangmakerij”, en anderzijds op feiten gebaseerde kritiek pareren met “laten we wel bij de feiten blijven”, zie ik de afstand politiek/ZN1) – zorgverleners vergroten.

Sinds politici het loslaten van vrije artsenkeuze framen met “dit is het vliegwiel om de patiënt in zijn/haar eigen kracht te zetten”, zie ik de afstand politiek/ZN – zorgverleners vergroten.

Sinds mevrouw Schippers – zelfs haar gezicht heeft zitvlees – aantoonbare onjuistheden ventileert over de budgetpolis, zie ik de afstand politiek/ZN – zorgverleners vergroten.

Sinds de Patiëntenfederatie NPCF het voorlichten over een of andere polis als taak ziet van de zorgverlener, gesteund overigens door de PvdA (mw Bouwmeester), zie ik de afstand politiek/ZN – zorgverleners vergroten.

Sinds mevrouw Schippers structureel weigert om uit te leggen waarom het afschaffen van Artikel 132) noodzakelijk is, zie ik de afstand politiek/ZN- zorgverleners vergroten.

Sinds politiek, ZN, en NPCF bijdragen van onderzoeksjournalisten zoals die van weekblad De Groene Amsterdammer3) negeren, zie ik de afstand politiek/ZN – zorgverleners vergroten.

Sinds politiek (en ZN) de zelfmoord van Arthur Gotlieb proberen af te doen als een incident, zie ik de afstand politiek/ZN – zorgverleners vergroten.

Sinds de politiek ervoor kiest om het onderzoek inzake Tuitjenhorn steeds maar weer uit te stellen, zie ik de afstand politiek/ZN – zorgverleners vergroten.

Sinds de politiek/ZN niet weet uit te leggen waarom zij kwaliteit van zorg beter weet te beoordelen dan de zorgverleners zelf, zie ik de afstand politiek/ZN – zorgverleners vergroten.

Sinds ZN vrije artsenkeuze als een “lek dat gedicht moet worden” bestempelt, zie ik de afstand politiek/ZN – zorgverleners vergroten.

Sinds ZN ook eerstelijns-functionarissen (inclusief huisartsen) op basis van haar niet-transparante definitie van “kwaliteit” wenst te kunnen weren, zie ik de afstand politiek/ZN – zorgverleners vergroten.

Sinds het Ministerie van VWS/ZN potentieel niet-gecontracteerde zorgverleners nu al neerzet als “cowboys” en “slechte zorgverleners”, zie ik de afstand politiek/ZN – zorgverleners vergroten.

Sinds mevrouw Schippers een motie om de arts-patiëntrelatie in de zorg als basis te zien van diezelfde zorg als “overbodig” bestempelt, zie ik de afstand politiek/ZN- zorgverleners vergroten.

Sinds de mening van meer dan 130.000 mensen (petitie Red de vrije artsenkeuze) wordt genegeerd, zie ik de afstand politiek/ZN – zorgverleners vergroten.

Sinds mw Bouwmeester VOOR gesponsorde reisjes is van ambtenaren en toezichthouders (“je moet ze immers niet demoniseren”), zie ik de afstand politiek/ZN – zorgverleners vergroten.

Sinds mevrouw Schippers transparantie inzake de deal met de top van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) niet serieus neemt, met als “argument” dat het gaat om “bescherming van privacy”, zie ik de afstand politiek/ZN – zorgverleners vergroten.

Sinds zorgverleners gehouden zijn aan het MBI4) (“als je te veel zorg levert, word je gekort op je budget”), zie ik de afstand politiek/ZN – zorgverleners vergroten.

Sinds mevrouw Schippers met droge ogen stelt dat “fusies in de zorg onzin zijn”, zowel bij verzekeraars, als bij ziekenhuizen, zie ik de afstand politiek/ZN- zorgverleners vergroten.

Sinds de politiek onze professionaliteit vergelijkt met producten in de supermarkt, zie ik de afstand politiek/ZN – zorgverleners vergroten.

Sinds “voorvechtster van patiëntenrechten” mevrouw Dijkstra (D66) haar principes plotsklaps is kwijtgeraakt ten faveure van ZN, zie ik de afstand politiek/ZN – zorgverleners vergroten.

De recente schijndiscussie over Artikel 13 heeft veel duidelijk gemaakt.
Belangrijkste conclusie: er bestaat een onoverbrugbare kloof tussen politiek/ZN enerzijds, en zorgverleners anderzijds .
Met instemming constateer ik dus dat de VvAA5), samen met veel zorgverleners, van diverse pluimage, het voortouw neemt om de krachten te bundelen.
(De VvAA fungeert als een soort van vliegwiel, dus om zorgverleners beter in hun kracht te laten staan, en dan ook nog ACM-proof!6) (sic)).

Collega zorgverleners: dit komt niet meer goed.

Ruggen recht nu, en schouder aan schouder.

Edward Kriek, huisarts te Almelo


Noten
1) ZN: Zorgverzekeraars Nederland, branchevereniging voor de belangen van de zorgverzekeraars.

2) Over Artikel 13 zie blog: Consequenties van wijziging Artikel 13 van Zorgverzekeringswet voor u als verzekerde en voor beroepsgroepen, door Yvonne van Kemenade, Blogs Beroepseer, 19 maart 2014: Klik hier.

3) Dossier Het zorgkostendebacle, onderzoeksredactie De Groene Amsterdammer no 23, 4 juni 2014: www.groene.nl/artikel/het-zorgkostendebacle

4) MBI: Macro Beheers Instrument. Hiermee kan de NZa ingrijpen in de budgetten van zorgsectoren als de minister dat vraagt.

5) VvAA: Ledenorganisatie voor professionals in de gezondheidszorg.

6) ACM: Autoriteit Consument & Markt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer