Het roer moet om in de GGZ. Nieuwe beweging in de GGZ komt met pamflet

Het roer moet om in de GGZ. Om dat voor elkaar te krijgen is er een nieuwe beweging gestart: De Nieuwe GGZ. Een van de initiatiefnemers is Jim van Os, hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Maastricht en auteur van het boek Schizofrenie bestaat niet.
De beweging heeft een pamflet gepubliceerd dat door ruim honderd GGZ-betrokkenen ondertekend is.

De Nieuwe GGZ wil alle partijen in de geestelijke gezondheidszorg mobiliseren om met elkaar in discussie te gaan, ideeën te verzamelen, vernieuwende samenwerkingsverbanden en projecten te starten en visie te ontwikkelen om de GGZ toekomstbestendig te maken.
De bedoeling is praktisch aan de slag te gaan met tastbare, toegepaste projecten: “We willen proeftuinen inrichten en een eCommunity vormgeven. We willen instellingen, gemeentes, behandelaren, huisartsen, zorgverzekeraars, en natuurlijk vooral cliënten en hun naasten, helpen om de overgang naar een nieuwe GGZ vorm te geven”.

De GGZ staat voor grote uitdagingen. De kloof tussen de zorgbehoeften van de cliënt en het werkbare aanbod blijft groot en deze verkleinen vraagt om innovatie en durf, aldus het pamflet. Grotere autonomie van de cliënt en meer aanwezige hulpverlening op momenten dat het nodig is, is een van de na te streven doelen. Net als het optimaliseren van de zorg aan individuele patiënten in hun persoonlijke sociaal-maatschappelijke context in plaats van uit te gaan van gemiddelde patiënten.

En wat vooral ook moet gebeuren is het terugdringen van de gecompliceerde interactie tussen de verschillende partijen – onder wie de zorgverzekeraars – in de geestelijke gezondheidszorg, de opeenvolgende budgettaire maatregelen en de groeiende administratieve en organisatielasten. Die hebben geleid tot zorgverschraling in organisaties, gedemotiveerde professionals en vervreemding van patiënten en hun omgeving.

Er moet een kwaliteitsslag gemaakt worden. De Nieuwe GGZ is er klaar voor.

Lees het pamflet van De Nieuwe GGZ, oktober 2015: www.denieuweggz.nl/nieuws/pamflet

De Nieuwe GGZ: www.denieuweggz.nl/

Nieuwe beweging wil roer om in ggz, door Simone Paauw, Medisch Contact, 21 oktober 2015:  www.medischcontact.nl

 

U  P  D  A  T  E

“GGZ-patiënten laten de mammoetinstellingen links liggen”. UM-hoogleraren: de geestelijke gezondheidszorg moet op de schop, door Maurice Timmermans, Observant, 11 november 2015: www.observantonline.nl

de nieuwe ggz

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer