Grootste cliëntenorganisatie in de zorg LOC wil geen inzage medische gegevens door zorgverzekeraars

LOC Zeggenschap in zorg is de grootste cliëntenorganisatie in de jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg (waaronder jeugd-GGz), maatschappelijke zorg (Mo/Vo), verslavingszorg, verzorging en verpleging, thuiszorg en welzijn. Er zijn 1.500 cliëntenraden aangesloten bij LOC, zij vertegenwoordigen samen zo’n 600.000 cliënten.
LOC heeft eind augustus 2014 een brief aan Minister Schippers van Volksgezondheid gestuurd omdat zij de Wet marktordening gezondheidszorg wil aanpassen. Zorgverzekeraars krijgen dan de mogelijkheid medische gegevens van cliënten op te vragen. Nu kunnen zorgverzekeraars dat niet. LOC is tegen deze aanpassing en vraagt de minister dan ook deze verandering niet door te voeren.

De verandering in deze wet gaat in tegen het Europees Verdrag van de rechten van de mens. De minister vindt echter dat het belang van ‘het welzijn van Nederland’ en de rechten van derden (namelijk verzekerden) zwaarder weegt. De zorgverzekeraar kan alleen in het uiterste geval het medisch dossier inzien.

Door de controle op een dergelijke manier te regelen worden de relaties tussen de drie partijen – cliënt, zorgverzekeraar en zorgverlener – onder druk gezet en het vertrouwen beschadigd. LOC ziet de cliënt als eigenaar van zijn medisch dossier. Hij is dan ook degene die moet kunnen bepalen of zijn verzekeraar gegevens mag inzien. Daarmee blijft de relatie tussen klant en verzekeraar intact. LOC vindt het onaanvaardbaar dat de verzekeraar de gegevens van de ene klant inziet ten behoeve van andere klanten.
De relatie tussen cliënt en behandelaar moet er één van vertrouwen kunnen zijn. De cliënt moet vrij zijn om te zeggen wat hij wil en de behandelaar vrij om te zeggen en te doen wat nodig is om een goed hulpverlener te zijn. Ook als het zaken zijn die gevoelig liggen of moeilijk zijn. Wanneer de kans bestaat dat een ander deze informatie ook kan krijgen is dit bij voorbaat nadelig voor de relatie tussen cliënt en behandelaar en schadelijk voor de behandeling.

Klik hier voor de Wet marktordening gezondheidszorg: http://wetten.overheid.nl

Brief van LOC aan minister Schippers Wijziging van de Wet marktordening gezondheidszorg, zie website LOC: https://loc.nl (niet meer beschikbaar op site LOC)

LOC: Geen inzage medische gegevens zorgverzekeraars, website LOC, 9 september 2014: https://loc.nl (niet meer beschikbaar op site LOC)

Actie: Behoud de vrije artsenkeuze
Met de slogan Veel te verliezen met niet vrij kiezen voeren cliëntenorganisaties Frysk platform GGz cliënten, platform Weg Achter de Geraniums (WAG) en LOC de actie Behoud de vrije artsenkeuze. Blijf via de actiewebsite op de hoogte: www.loc.nl/vrijeartsenkeuze. (niet meer beschikbaar op site LOC)
Meld u aan als als sympathisant en download de nieuwsbrief van 3 september 2014.

U P D A T E

Verzekeraars krijgen inzage in medisch dossier – Hoe zit dat nu?, LOC, 15 september 2016: https://loc.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer