De onafhankelijke wijkverpleegkundige biedt integrale zorg in de wijk en kan de samenleving veel geld besparen
De wijkverpleegkundige is herontdekt als herkenbare spil in de wijk. Mensen blijven langer thuis wonen, ook als ze ziek of oud zijn. Sociaal leven en gezondheidsvragen raken zo steeds meer met elkaar verstrengeld. De wijkverpleegkundige speelt een belangrijke rol in die verbinding en daardoor in preventie. Onafhankelijk opererend weet zij het meest te bereiken. Er ontbreekt alleen nog een integrale financiering van haar diensten.
Barbara de Groen, Elsbeth Zielman en Huub Sibbing schrijven op de site Sociale Vraagstukken dat de wijkverpleegkundige de samenleving veel geld kan besparen. Een van de redenen is dat de onafhankelijke wijkverpleegkundige het meest preventief bezig is in de wijk.
Als de wijkverpleegkundige een onafhankelijke positie heeft ten opzichte van het sociaal wijkteam maar er wel nauw mee samenwerkt, heeft preventie de meeste kans van slagen, zo blijkt uit onderzoek. De wijkverpleegkundige heeft dan korte lijnen met zowel het sociale als het medische domein en is dan de verbindende factor voor integrale zorg en ondersteuning tussen huisarts, professionals uit het sociale wijkteam en anderen die bij preventie, zorg en ondersteuning van wijkbewoners betrokken zijn, zoals een woningcorporatie of een maaltijdservice in de buurt.
Door haar onafhankelijke positie kan de wijkverpleegkundige zelf bepalen wat nodig is in een wijk of voor een inwoner. Als zij in staat is om die ruimte goed te benutten, kan zij voor inwoners de dingen doen die tot een betere gezondheid en betere kwaliteit van leven leiden, dwars door het medische en sociale domein heen, zoals het regelen van ondersteuning bij het aanpakken van financiële problemen of heel iets anders, het organiseren van een rollatorloop in de wijk.
Wijkverpleegkundige levert financiële winst op
Het is duidelijk dat de wijkverpleegkundige een belangrijke rol speelt in de wijk en invloed heeft op de gezondheid van mensen. De preventieve taken van de wijkverpleging leiden niet alleen tot goede zorg en betere gezondheid, maar ook tot kostenvermindering, zowel binnen de gezondheidszorg als voor de samenleving. Elke ziekenhuisopname die we voorkomen, scheelt de samenleving 5000 euro. Het voorkomen van een jeugdzorgtraject bespaart per keer ongeveer 35.000 euro, het voorkomen of uitstel van een opname in een verpleeghuis scheelt ongeveer 120.000 euro per jaar. En dan hebben we het nog niet over maatschappelijke kosten zoals ziekteverzuim, schooluitval en criminaliteit.
Het is dan ook hoogtijd voor een integrale financiering van de diensten van de wijkverpleegkundige. Die ontbreekt totnutoe. Nodig is een financiering met ruimte voor integrale zorg en ondersteuning over de schotten van het medische en sociale domein heen. Het gaat om financiering voor een integrale functie voor integrale zorg, een geïntegreerd tarief dat betaald wordt door de zorgverzekeraar.
Lees het hele artikel Wijkverpleegkundige kan samenleving veel geld besparen, door Barbara de Groen, Elsbeth Zielman, Huub Sibbing, Sociale Vraagstukken, 25 september 2017: www.socialevraagstukken.nl