Code rood in de zorg: 1100 vacatures in de zorg in Brabant
Zorgmedewerkers verliezen hun baan, verzorgingshuizen sluiten, Bezuinigingen op thuiszorg, Werkloosheid onder zorgmedewerkers is al groot. Dit zijn een paar koppen boven nieuwsberichten in het afgelopen jaar. Wekelijks werden er ontslagrondes door zorgorganisaties aangekondigd.
Maar sinds een half jaar is het tij gekeerd. We krijgen nu koppen te lezen als Zorginstellingen in Brabant slaan alarm: groot personeelstekort!
Het Brabants Dagblad meldt dat er ruim elfhonderd vacatures in de zorg open staan in Brabant en dat aantal loopt snel op. Scholen leiden onvoldoende studenten op en de huidige werknemers verlaten massaal de sector. Tijd voor actie, vinden de directies van 150 Brabantse zorginstellingen, verenigd in Transvorm. Er is sprake van code rood op de arbeidsmarkt.
Huidig personeel zoekt massaal ander werk
Geen handen aan het bed, maar handen in het haar. Het personeelstekort in de zorgsector van Noord-Brabant neemt dramatische vormen aan. De reden: de vraag naar personeel stijgt hard, terwijl huidig personeel massaal ander werk zoekt. Verder kiezen steeds minder jongeren voor een zorgopleiding en dus stokt de instroom van geschoold personeel.
De afgelopen jaren werden duizenden arbeidsplaatsen in de zorg geschrapt. Mensen verloren hun baan en zochten emplooi in andere sectoren. Dat ging vooral om relatief laagopgeleide werknemers, bijvoorbeeld in de thuiszorg. Nu is er schreeuwend behoefte aan hoger opgeleide personeel op mbo- en hbo-niveau.
Om dit probleem aan te pakken, komen de zorgwerkgevers met een actieplan onder de titel ‘Zonder Zorg 2020’. Doel is de instroom van afgestudeerden de komende drie jaren met vijftien procent te verhogen. Dat zijn 1470 extra leerlingen per jaar. Vorig jaar begonnen in Noord-Brabant 9.800 jongeren aan een zorgopleiding. Die doelstelling is ambitieus, geeft Marc Veldhoven toe. De oud-bestuurder van de Veldhovense zorgverlener ZuidZorg is bij Transvorm ‘aanjager’ van dit actieprogramma.
Tegelijkertijd moet de wassende uitstroom van werknemers uit de zorg gestuit worden. In 2012 verlieten jaarlijks 8.790 mensen de zorgsector, 5,2 procent van het totale bestand. In 2016 groeide dat naar 12.600 mensen, ruim 8,2 procent.
Lees het hele artikel in het Brabants Dagblad, Zorginstellingen in Brabant slaan alarm: groot personeelstekort, 1100 vacatures: ‘Dit is code rood’, 26 juli 2017: www.bd.nl
Opbeurende berichten
Op dezelde dag van dit alarmerende bericht over personeelskort in de zorg, konden we op de site van het televisieprograma Zembla lezen hoe de 26-jarige verpleegkundige Tommie Niessen sinds een maand over zijn werk als zzp’er in de zorg schrijft. Uit het niets wist hij 8.500 volgers op Facebook aan zich te binden. Drie scholen hebben gevraagd of de verpleegkundige een gastles wil komen geven en een groot samenwerkingsverband van zorgorganisaties in de regio waar Tommie werkt, wil hem helpen bij het maken van vlogs. “De reacties zijn super. Ik sta ervan versteld. Ik krijg heel veel berichten. Bijvoorbeeld van mannen die mede door mij geïnspireerd zijn om in de zorg te gaan werken. Dat is echt geweldig om te lezen.”
Zie Tommie in de zorg: https://tommieniessen.nl
‘Ik ga echt geen mensen wassen’, zei hij op zijn achttiende, nu schrijft hij erover, Zembla, 26 juli 2017: https://zembla.vara.nl
Verpleegkundige Rebecca Hoekstra schreef op 10 juli 2017 een brief aan toekomstige collega’s. Ze geeft daarin een indringend voorbeeld uit de dagelijkse praktijk als verpleegkundige in het ziekenhuis: “Een ervaring die ik nooit zal vergeten […] Het is nachtdienst en samen met mijn collega krijgen we een zeer benauwde jonge patiënt binnen. Voor de kenners onder ons: COPD IV, saturaties van 70%, patiënt wil onder geen beding op de IC worden beademd. Enfin, ik start de patiënt op en kom al snel tot de conclusie dat wanneer we niet snel starten met een non-invasief beademingsmasker de patiënt het niet gaat redden…”
Lees de hele blog van Rebecca Hoekstra: Beste aanstormende verpleegkundige: Groepsblog Beroepseer, 10 juli 2017: https://beroepseer.nl