Blogserie Nieuwe denkers in de zorg

Anni Tüski, initiatiefneemster van het platform Mantelzorg voor beginners wil een warme wind door Nederland laten waaien als reactie op de vele negatieve berichten rond de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Zij bedacht met Ingela de Witte van EigenZorg de blogserie Nieuwe denkers in de zorg die gaat over de andere kant van de veranderingen op zorggebied. Het motto is: “Bepaal zelf wie aan je rug komt”.
In een interview met Anouk Beijleveld vertelt Tüski: “Wij wilden allebei een warme wind door Nederland laten waaien. We wisten dat de media flink bovenop de veranderingen in de zorg zouden gaan zitten, op wat er allemaal misgaat. Wij willen juist de andere kant laten zien: dat er heel veel moois in Nederland gebeurt, is en ook blijft”.

In een wekelijks verschijnende blog wordt een onderwerp behandeld dat met de Wmo te maken heeft. De kern van de Wmo is dat mensen zo goed mogelijk in staat worden gesteld om deel te nemen aan de samenleving en zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk om hun burgers daarin te ondersteunen en te begeleiden: “Wij willen een positief, maar ook realistisch geluid laten horen. Er is veel meer te zien en te lezen van waaruit je zelf, vanuit je eigen regie, je eigen keuzes kunt maken, dan nu wordt aangegeven. Nu wordt door de media het gevoel gevoed van ‘we moeten het opeens allemaal zelf’.”

Nieuwe denkers betekent:

  • mensen die binnen de kaders vanuit een zorgorganisatie /adviesorgaan vernieuwde ideeën ontwikkelen en uitvoeren;
  • mensen die vanuit een persoonlijke ervaring of van iemand uit de omgeving met een idee komen en besluiten: dit kan anders!

Tüski geerft een voorbeeld van een nieuwe denker. De vraag werd gesteld: hoe kan ik mijn huisarts overhalen om met mij een beeldgesprek via de tablet te voeren, want anders moet mijn zoon steeds vrij vragen om me naar de huisarts te brengen? De nieuwe denker is “iemand die zelf met een vraag zit en een idee heeft. In dit geval: hoe kunnen we omgekeerd een professional overhalen?”
Volgens Tüski is de aandacht teveel gericht op de professionals en op hoe zij een omslag moeten maken. Dus, pak het eens anders aan. Vraag je af welke kwesties er spelen in de praktijk. Wat voor ideeën levert het zoeken naar een antwoord op? Zijn er elders al oplossingen bedacht? “We willen inzoomen op de kracht van vernieuwend denken, buiten de hokjes om”.
Er zijn veel meer eenvoudige oplossingen voor problemen dan de gemiddelde Nederlander nu kent.

Totnutoe zijn er zeven blogs verschenen. In de eerste van 2 april 2015 schrijven Anni Tüski en Ilse Schoormans over hun bedoelingen met de serie: “Een nieuwe manier van denken introduceren en vanuit een persoonlijke ervaring een idee uitwerken en op eigen kracht realiseren. Om zo een eenvoudige oplossing te realiseren voor een soms ogenschijnlijk complexe uitdaging”.
De recenste blog van 1 juni gaat over Mantelzorger op zoek naar gezondheidsapp.
Ilse Schoormans is gerontoloog en – met Marcel Clerx – oprichter van de Thuisleefgids, een online consumentenplatform voor onafhankelijke informatie over producten, ervaringen van anderen en meningen van experts.

De blogserie Nieuwe denkers in de zorg is te lezen op de site van:
Nationale zorggids: www.nationalezorggids.nl
Mantelzorg voor beginners: www.mantelzorgvoorbeginners.nl (Deze site is opgeheven. Zie voortaan: Samen beter thuis: www.samenbeterthuis.nl).

Thuisleefgids: http://thuisleefgids.nl

Interview Nieuwe denkers over de andere kant van de veranderingen in de zorg: ‘Bepaal zelf wie aan je rug komt’, door Anouk Beijleveld, Nationale zorggids, 1 juni 2015: www.nationalezorggids.nl
De Nationale zorgggids is een online platform waarop nieuws en informatie te vinden is over zorggerelateerde onderwerpen, aangevuld met achtergronden, wetenswaardigheden en video’s. Daarnaast bevat de site een vacaturegids voor zorgpersoneel en werkzoekenden en een uitgebreide database met zorginstellingen.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer