Bepalingen in nieuw wetsvoorstel komen neer op stilletjes afschaffen van het medisch beroepsgeheim

De Stichting KDVP – koepel van DBC-vrije praktijken*) – roept de beroepsorganisaties Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) en de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen (LVVP) op actie te ondernemen tegen een aantal bepalingen van een nieuw wetsvoorstel waarover de Eerste Kamer zich momenteel buigt. Het voorstel ‘Cliëntenrechten bij de elektronische verwerking van gegevens’ bevat bepalingen met fatale gevolgen voor het medisch beroepsgeheim en de privacy van cliënten en patiënten. De in het wetsvoorstel opgenomen bepalingen komen namelijk neer op het ongemerkt en in alle stilte afschaffen van het medisch beroepsgeheim. Via dit wetsvoorstel probeert de minister van VWS eerdere uitspraken van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), die mede gebaseerd zijn op het Europees verdrag van de Rechten van de Mens, ongedaan te maken.

De Eerste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft op 3 maart 2015 in een vergadering vragen gesteld aan de regering, en opmerkingen geplaatst over de bepalingen. Een Memorie van antwoord wordt uiterlijk vrijdag 27 maart 2015 verwacht.

De Eerste Kamercommissie is van plan op 13 april 2015 een deskundigenbijeenkomst te houden over dit wetsvoorstel en over de stand van zaken rond de zorginfrastructuur.

Info over de bijeenkomst van deskundigen op maandag 13 april 2015 om 17.00 uur over Cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens: https://www.eerstekamer.nl/commissievergadering/20150413#p1

Cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens, Eerste Kamer dossier: http://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/33509_clientenrechten_bij#p1

Onrechtmatige praktijken van zorgverzekeraars bij materiële controles
*) Lees het laatste nieuws op de site van de KDVP. Daarop ook nieuws over de onjuiste informatie die de NIP en de LVVP verstrekken inzake de materiële controleprocedures door zorgverzekeraars. Op dit moment is de verwerking van medische gegevens door zorgverzekeraars niet alleen waar het materiële controles betreft onrechtmatig. Ook de algehele verwerking van medische data is onrechtmatig aangezien zorgverzekeraars bewust hebben nagelaten om huidige, niet legitieme procedures voor verwerking en gebruik van medische gegevens – zoals beschreven in de Gedragscode Zorgverzekeraars – aan te passen aan wet, verdrag en rechterlijke uitspraken.

De KDVP heeft een informatieve brief opgesteld, waarin bij de beroepsorganisaties aandacht wordt gevraagd voor de belangrijkste actuele problemen met betrekking tot informatieverwerking in de GGZ in de hoop zo te voorkomen dat psychotherapeuten en cliënten de dupe kunnen worden van onrechtmatige praktijken van zorgverzekeraars. De brief met bijlagen is te downloaden op de site van de KDVP.

www.kdvp.nl

U P D A T E

Lees ook het artikel Zorgverzekeraars schenden privacy van GGZ-patiënten, Banning Advocaten, 26 maart 2015: www.banning.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer