Alan Ralston over professionaliteit en de waarden van de psychiater

Alan Ralson, psychiater, filosoof en voortrekker van Beroepseer gaat in zijn blog Navelstaren dieper in op de professionele identiteit van psychiaters. Hij raadt elke psychiater aan eens een duik te nemen in de geschiedenis van het eigen vak en eens te kijken naar het vak en de beroepsgroep in relatie tot de maatschappelijke context.

Aan het slot van zijn blog schrijft hij dat de uitdaging van de psychiaters ligt in het bewaken “van dat wat ooit het beginpunt was van onze professie: humanisering. Je professionaliteit komt in het geding als je je professionele waarden verloochent. Als je je alleen verdedigt met de mededeling ‘Regels zijn regels’, ben je geen professional. Een professional durft gemotiveerd van de richtlijn af te wijken maar hoort ook gemotiveerd de richtlijn af te kunnen wijzen: zeg eens nee. Maar er zijn meer opties: rationalisatie humaniseren, door bijvoorbeeld kwaliteitstransparantie op een valide, persoonsgerichte wijze te organiseren”.

Ralston heeft een korte checklist gemaakt om – verplicht – in te vullen voor het begin van elke werkdag:

  • Wat waren ook alweer mijn professionele waarden?
  • Breng ik die in mijn dagelijks werk in de praktijk?
  • Zo nee, waar moet ik dan iets veranderen?

Als professionaliteit overeenkomt met hart voor de zorg, dan is mijn advies om niet te gaan navelstaren, maar liever: check your own pulse””.

Lees de hele blog Navelstaren, door Alan Ralston, Arts en auto, 1 juli 2017: www.artsenauto.nl/navelstaren

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer