Skip to main content

Platform voor Duurzame en Solidaire Economie wil af van gangbare methoden voor meten welvaart. Nieuwe meetmethoden zijn urgent

omslag beter meten van welvaart en welzijnHet Platform DSE bracht onlangs een bezoek aan de tijdelijke Kamercommissie Breed Welvaartsbegrip. Het Platform DSE – Duurzame en Solidaire Economie – zet zich in voor een rechtvaardige en dienstbare economie die in balans is met het natuurlijk vermogen van de Aarde. Vanuit een mondiale invalshoek richt het platform zich op de Nederlandse economie en samenleving.

De tijdelijke commissie Breed welvaartsbegrip begon in oktober 2015 een onderzoek naar de middelen om welvaart te meten. Zij keek of er middelen zijn naast het BBP (bruto binnenlands product) om welvaart in kaart te brengen. De commissie heeft haar werkzaamheden eind maart 2016 afgerond en zal haar rapport op 20 april 2016 presenteren. De tijdelijke commissie bestaat uit Arnold Merkies (SP), Pieter Heerma (CDA), Henk Nijboer (PvdA), Rik Grashoff (voorzitter, GroenLinks), Mark Harbers (VVD),en Wouter Koolmees (D66).

Bepalend voor beleid

Met het anders meten van welvaart houdt het Platform zich al jaren bezig. In een reactie op het bezoek aan de tijdelijke commissie geeft het Platform een dringend advies: “In het gesprek hebben wij onze kritiek op het BBP opnieuw naar voren gebracht, zoals die ook al te vinden is in onze brochure ‘Beter meten van welvaart en welzijn’ uit 2011. Daarnaast hebben wij een advies uitgebracht over een dashboard van indicatoren dat gebruikt kan worden om wél een goede weergave van welvaart en welzijn te bieden.
Ook hebben wij nogmaals benadrukt dat wat ons betreft die indicatoren opgenomen moeten worden in de Macro Economische Verkenning die elk jaar in september verschijnt, omdat die MEV zeer bepalend is voor het beleid van het daarop volgende jaar. Minister Kamp heeft dat tot nu toe geweigerd, en voor dit soort indicatoren verwezen naar de Monitor Duurzaam Nederland. In het gesprek hebben wij erop gewezen dat de laatste Monitor, van eind 2014, in de Kamer niet is besproken, en dat wij daarom blijven vasthouden aan het opnemen van de indicatoren in de MEV”.

“Meten is weten” is een bekende Nederlandse uitdrukking. Platform DSE vindt dat deze uitdrukking niet opgaat voor de gangbare wijze waarop het nationaal inkomen gemeten wordt. Want er zijn nogal wat zaken die niet gemeten worden in deze gangbare meetmethode. Zo wordt niet ons welzijn gemeten. Ook de milieuschade wordt niet gemeten, of de bijdrage van huishoudelijke arbeid. Economische ontwikkelingen zijn niet alleen erg bepalend voor het welbevinden van mensen, maar ook voor de biodiversiteit, voor de CO2-uitstoot en voor internationale verhoudingen. Dat maakt dat nieuwe meetmethoden urgent zijn.

In de brochure Beter meten van welvaart en welzijn worden acht alternatieve meetmethoden besproken die wel degelijk rekening houden met duurzaamheid en de toe- en afname van solidariteit tussen mensen.

Advies aan de Commissie Breed Welvaartsbegrip, Platform DSE, 14 april 2016: http://platformdse.org/

Tijdelijke commissie Breed welvaartsbegrip, Parlementaire Monitor: https://www.parlementairemonitor.nl/9353000/1/j9vvij5epmj1ey0/vk5c61unhpzg

Brochure Beter meten van welvaart en welzijn- Plan voor een duurzame en solidaire economie in Nederland, door Lou Keune, Jan Juffermans en Bart de Boer (red): www.platformdse.org/brochure

Tip: Op 17 mei 2016 geeft Paul Metz in Groningen een presentatie over Zin en onzin van economische groei. Metz, chemicus en econoom en lid van Platform DSE, heeft ruime ervaring met veel aspecten van duurzaamheid en consultancy daarin. Hij benadrukt dat er een ‘transitie’ mogelijk is die grote maatschappelijke ongelukken in de toekomst kan voorkomen of verzachten. De presentatie begint om 19.30 en duurt tot 21.30 uur.
Plaats: Humanistisch Centrum, W.A. Scholtenstraat 2, Groningen.
Entree: € 4,50 of € 3,00.