Skip to main content

Instituut voor Publieke Waarden: een kijkje achter de schermen met Nienke Schlette en Sophie Albers

Het Instituut voor Publieke Waarden (IPW) heeft als doel de publieke zaak te verbeteren. Uitgangspunt daarbij is dat burgers de publieke zaak terugveroveren op de overheid en zelf aan de slag gaan met oplossingen voor maatschappelijke problemen. Daarnaast is democratie als welbegrepen eigenbelang aan vernieuwing toe. Tenslotte is financieringsinnovatie nodig om tot publieke innovatie te komen. Door actieonderzoek en publieke ondernemingen boekt IPW concrete publieke resultaten en creëren ze en passant nieuwe, fundamentele kennis. Representatief voor de aanpak van IPW is maatwerk leveren, geld besparen en interveniëren.

Om beleids- en uitvoerende professionals te leren hoe ze maatwerk kunnen leveren heeft IPW de School voor Publieke Waarden opgericht. Daar kunnen professionals leren hoe ze problemen kunnen oplossen. De bestaande opleidingen voor professionals zijn vooral gericht op de ontwikkeling van competenties. Maar volgens IPW past dat niet meer bij deze tijd. Sinds de decentralisaties zijn gemeenten verantwoordelijk voor een groot deel van de zorgtaken. De opdracht voor de uitvoerende professional is daarmee sterk veranderd: het werk moet dichter bij de burger worden georganiseerd. En vaak ook met minder geld.
Veel gemeenten zien de noodzaak om te innoveren, om meer bottom-up te werken en zijn daar zoekende in. Waar voorheen de regering zet was, betekent de huidige transformatie in het sociaal domein het einde van beleid en staat de uitvoering op de voorgrond. Dat is wennen voor zowel uitvoerende als beleidsprofessionals.

In hartje Utrecht sprak Maurits Hoenders met actieonderzoekers Nienke Schlette en Sophie Albers over de manier waarop het Instituut voor Publieke Waarden (IPW) visie in de praktijk brengt.

Klik hier voor interview met Nienke Schlette (op de foto links) en Sophie Albers van het Instituut voor Publieke Waarden.

nienke schlette sophie albers



In elk maatwerkplan nemen we bestaande wetgeving mee. We hebben gemerkt dat wetten namelijk veel ruimte bieden voor uitzonderingen, mits deze goed zijn onderbouwd