Skip to main content

De economische crisis is oorzaak van de neergang van de kwaliteit van werk

Peter Smulders en Seth van den Bossche, beiden onderzoekers bij TNO in Leiden, schrijven in hun artikel op de site van Sociale Vraagstukken dat de economische crisis de kwaliteit van de arbeid heeft aangetast.
Evenals in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn in Nederland tussen 2007 en 2015 meer werknemers terechtgekomen in banen met meer arbeidsonzekerheid en matige arbeidsvoorwaarden, in deeltijdwerk, met flexibele contracten en relatief weinig autonomie in het werk. Dat de autonomie van werknemers afgenomen is, wijst mogelijk ook op een toename van het geprotocolleerde en simpele werk en op het naar zich toe trekken door leidinggevenden van verantwoordelijkheden.
De economische dreiging in de vorm van dalende opbrengsten en winsten, en mogelijk zelfs van faillissementen, lijken in de crisisperiode te hebben geleid tot het aanhalen van de teugels door bedrijfsleiders.

Volgens de auteurs zou de neergang van de kwaliteit van de arbeid een gespreksthema moeten zijn in de SER, want de vraag is of het aantrekken van de economie het tijd kan keren. Er is wel enige verbetering te constateren in de periode 2013-2015 maar de vraag is of er ten dele ook sprake is van een meer structurele verschuiving in het Nederlandse arbeidsbestel in de richting van flex en onzekerheid.

Lees het hele artikel: Economische crisis tastte kwaliteit van de arbeid aan, door Peter Smulders en Seth van den Bossche, Sociale Vraagstukken, 28 maart 2017: www.socialevraagstukken.nl