Spoedeisend Wetsvoorstel bevorderen contracteren in voorbereiding. Betekent feitelijk opheffen van vrije artsenkeuze
Het juridisch/fiscale dienstverleningsbureau Dirkzwager heeft de spoedwet afschaffing vrije artsenkeuze geanalyseerd. Conclusie: Elke logica ontbreekt.
Op 24 juni 2020 vindt de zitting van Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze in Hoger Beroep bij het Hof in Arnhem plaats. Omdat zorgverzekeraars blijkbaar geen vertrouwen in de afloop van de rechtszitting hebben, proberen zij kennelijk nog snel een wetsvoorstel te regelen.
Het kabinet wil de vergoedingen voor ongecontracteerde zorgaanbieders kunnen verlagen en heeft daarvoor een Wetsvoorstel bevorderen contracteren in voorbereiding. Dat wetsvoorstel moet nog naar de Tweede Kamer. Het staat inmiddels op een lijst spoedeisende wetsvoorstellen die het kabinet vanwege de coronacrisis heeft opgesteld. Het gevaar dreigt dat dit wetsvoorstel het slachtoffer wordt van het adagium ‘haastige spoed is zelden goed’.
Advocaat Koen Mous, partner van Dirkzwager en gespecialiseerd in gezondheidszorg schrijft:
“De hele gedachte achter dit voorstel is dat uit twee onderzoeken gebleken zou zijn dat ongecontracteerde aanbieders in de GGZ en wijkverpleging relatief duurder zijn. Zij krijgen echter maar 75% van de tarieven die gecontracteerde aanbieders krijgen. Hoe kan het dan dat de Minister denkt dat zij duurder zijn? Welnu: de gedachte is kennelijk (gebaseerd op de genoemde twee onderzoeken waar overigens bijzonder veel op aan te merken valt, maar dat laat ik verder onbesproken) dat er (in de GGZ en wijkverpleging) zorgaanbieders zijn die teveel zorg verlenen (en als je het aantal uren maar vergroot word je uiteindelijk toch duurder dan de gecontracteerde aanbieder).
Als dit inderdaad het geval blijkt te zijn, is het natuurlijk onzinnig om de vergoeding voor ongecontracteerde zorg voor alle aanbieders (al dan niet in bepaalde segmenten), dus de doelmatige en de ondoelmatige, omlaag te brengen. De enige logische reactie hierop zou zijn om zorgverzekeraars onderzoek te laten doen naar ongecontracteerde zorgaanbieders die daadwerkelijk teveel (dus: ondoelmatig) zorg verlenen. Daartoe bestaan ook nu al middelen: materiële controles.
Mijn voorspelling is overigens dat slechts in enkele gevallen sprake zal blijken te zijn van daadwerkelijk ondoelmatige zorgverlening (en dan moet uiteraard ingegrepen worden). Als blijkt dat in het ongecontracteerde segment relatief langere (en dus duurdere) trajecten worden doorlopen (dus: meer zorg wordt verleend) dan zal dat lang niet altijd duiden op ondoelmatige zorgverlening. In veel gevallen zal dit waarschijnlijk (vooral) het directe gevolg zijn van het contracteerbeleid van (nota bene) de zorgverzekeraars zelf.
De duimschroeven van gecontracteerde aanbieders worden in contracten inmiddels aangedraaid. Lees verder op de site van Dirkzwager wat dat voor gevolgen heeft.
Het advies van Koen Mous is dat het goed zou zijn gedegen onderzoek te doen naar het contracteerbeleid van zorgverzekeraars en de gevolgen daarvan alvorens paardenmiddelen in te zetten: “De zorgwereld is complexer dan wat de Minister kennelijk voorgespiegeld wordt”.
Mous hoopt op een kritisch parlement.
Noodzakelijk is een krachtig front tegen afschaffing vrije artsenkeuze!
Spoedwet afschaffing vrije artsenkeuze: de logica ontbreekt, door Koen Mous, Dirkzwager, 14 mei 2020: www.dirkzwager.nl/kennis/artikelen/spoedwet-afschaffing-vrije-artsenkeuze-de-logica-ontbreekt/
Zie verder:
Steun Stichting Handhaving Vrije artsenkeuze in actie tegen feitelijke afschaffing vrije artsenkeuze en absolute macht zorgverzekeraars, Blogs Beroepseer, 23 april 2020: https://beroepseer.nl/
P E T I T I E
De Vereniging Fysiotherapie & Wetenschap heeft op 18 mei 2020 meer dan 22.400 handtekeningen opgehaald voor het behoud van de vrijezorgkeuze. Zij hebben contact gelegd met twee andere petitiehouders en zijn overeengekomen de petitie samen te voegen en aan te bieden aan de Tweede Kamer. Op maandag 18 mei is de stand meer dan 31.500 handtekeningen.
Petitie Fysiotherapie & Wetenschap (> 22.400 handtekeningen)
Samenwerking met petitie uit GGZ (> 7.000 handtekeningen)
Samenwerking petitie Solopartners (> 2.100 handtekeningen)
Petitie gestart door fysiotherapeuten voor behoud vrije artsenkeuze, Blogs Beroepseer, 1 december 2019: https://beroepseer.nl
U P D A T E
VvAA start voorbereidingen voor actie rond behoud vrije artsenkeuze, VvAA, 16 juni 2020: www.vvaa.nl
Afbeelding bovenaan is van Peggy en Marco Lachmann-Anke
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Geef een reactie