Skip to main content

Samenwerking helpt 150 Haagse gezinnen uit de schulden. Nieuwe aanpak bespaart tonnen aan kosten

Nieuwe manier van samenwerking

De samenwerking tussen zorgverzekeraar CZ, de gemeente Den Haag en maatschappelijke onderneming Sociaal Hospitaal heeft geresulteerd in een gedurfd en onverwacht, succesvol experiment. Een nieuwe manier van hulpverlening heeft ervoor gezorgd dat Haagse probleemgezinnen weer een normaal leven kunnen leiden. Groot voordeel van deze nieuwe aanpak is de besparing van tonnen aan kosten.

Het Algemeen Dagblad doet verslag van de eerste resultaten van deze vruchtbare samenwerking. Het gaat over ‘het geval Arie’, een van de 150 probleem gevallen: “Hij verloor zijn vrouw, kwam in de financiële problemen en had geregeld deurwaarders op de stoep staan. Van die schuldeisers moest hij zijn auto inleveren. Logisch zou je denken, maar die ene beslissing zorgde voor een kettingreactie aan nieuwe problemen.
Voortaan moesten zijn twee kinderen met een busje naar het speciaal onderwijs. De chauffeurs wisselden steeds en het busje kwam zelden op tijd. Dat maakte de kinderen elke dag zo van slag dat de jeugdpsychiater na een tijdje concludeerde dat de twee niet meer thuis konden wonen. Arie dreigde zijn kinderen te verliezen, en de gemeente Den Haag wachtte een financiële strop van 275 euro per dag, per kind voor de uithuisplaatsing. Plus de kosten van het speciaal vervoer, wat jaarlijks 2000 euro per kind kost”.

Sociaal Hospitaal

Sociaal Hospitaal helpt Haagse gezinnen met het oplossen van hun problemen. Startpunt is een maatschappelijke kosten-batenanalyse. Sociaal Hospitaal is een initiatief van het Instituut voor Publieke Waarden. Het wordt gefinancierd door een Health Impact Bond. Dit is een ‘pay for success’-contract waarbij een private investeerder – in dit geval zorgverzekeraar CZ – het project financiert en de uitvoerende ondernemer wordt afgerekend op het behalen van vooraf vastgestelde resultaten. Als deze resultaten worden behaald, betaalt de gemeente Den Haag CZ met een bescheiden rendement terug vanuit de gerealiseerde besparingen. Deze besparingen zijn aanmerkelijk hoger dan de investering.

Volgens projectleider Eelke Blokker van Sociaal Hospitaal gebeurt het te vaak dat hulpverleners langs elkaar heenwerken. Zijn organisatie trok samen op met de wijkteams van de gemeente Den Haag: “We zeggen tegen de wijkteams: vergeet soms de protocollen. Kijk wat er wél kan”.’
De Hogeschool van Amsterdam gaat onderzoek doen naar de kwaliteit van leven van de gezinnen. Is die erop vooruit gegaan of niet, ook al zijn de grootste problemen verholpen?

Lees het hele verslag van Hanneke van Houwelingen in het Algemeen Dagblad, met ook het succesverhaal van Sergio: Autootje voor ‘probleemgeval’ Arie bespaarde tonnen aan zorgkosten, 3 september 2019: www.ad.nl

SOHOS – Geen confectie maar maatwerk, Schuldenlab 070: www.schuldenlab070.nl/resultaten/sohos-geen-confectie-maar-maatwerk

Sociaal Hospitaal: https://www.sociaalhospitaal.nl/

 

Foto bovenaan is van Gerd Altmann

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.