Train je collega-week

train je collega 2012Vanaf  maandag 1 oktober 2012 doen circa vijfduizend ambtenaren mee aan de Train je collega-week. Ze volgen cursussen van een uur die door eigen collega’s worden aangeboden. Een week lang worden zo kennis en kunde gedeeld zonder budget. Onder meer medewerkers van de gemeente Amsterdam, het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, de Universiteit van Utrecht en UWV doen mee.

Train je collega is begonnen als initiatief van een drietal medewerkers van de Gemeente Amsterdam. Daar werden in 2011 in één week tijd 600 ambtenaren getraind door hun collega’s. Het Amsterdamse concept is nu uitgebreid naar 25 overheidsorganisaties. Samen organiseren zij in de week van 1 – 5 oktober bijna 1000 trainingssessies voor collega’s.
De cursussen zijn door de eigen medewerkers aangedragen. Ook de organisatie is in handen van het personeel. Formele toestemming van het management is er niet, wel steun. Het aanbod varieert van een basiscursus Twitter en een training communicatie via sociale media tot workshops presentatievaardigheden en conflicthantering.

Mirjam Otten, directeur communicatie van de Gemeente Amsterdam: “Door het geven van een training aan collega’s leer je zelf ook. Op die manier snijdt het mes aan twee kanten. Train je collega geeft zo inspiratie en draagt bij aan de versterking van het onderlinge netwerk. Maandelijks schrijf ik een blog en nu ga ik een cursus bloggen voor beginners geven. Niet dat ik alle ins en outs als beste ken, maar samen gaan we ongetwijfeld van elkaar leren”.

Edo Plantinga, een van de initiatiefnemers: “Het is fantastisch om te zien hoeveel energie een bottom-up initiatief als Train je collega losmaakt. Niet alleen bij de trainers, maar ook bij de organisatoren die over de grenzen van de organisaties heen hun ervaringen en tips delen”.

Martin Harms, directeur HRM van UWV: “Ik zie het als een laagdrempelige en zeer effectieve manier om de expertise die organisaties in huis hebben beter te benutten. UWV steunt innovatieve initiatieven als deze daarom van harte. Ik hoop en verwacht dat Train je collega een groot succes wordt en dat volgend jaar nog meer organisaties en bedrijven van de partij zullen zijn”.

Een overzicht van de trainingen en de lijst met deelnemende organisaties is te vinden op: www.trainjecollega.nl (Website is opgeheven),

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer