Skip to main content

Site Humilitas geeft overzicht van topinkomens, afkoopsommen, bonussen en wachtgelden

Topinkomens, bonussen, afkoopsommen en wachtgelden in de publieke sector. Wilt u op de hoogte blijven van wat Nederland aan bedragen betaalt aan directeuren, bestuurders en andere topmannen van ziekenhuizen, scholengemeenschappen, corporaties en organisaties in de publieke en semi-publieke sector, ga dan naar de site van Humilitas: “Verworven bescheidenheid”. Daarop wordt nieuws verzameld over personen en de hoogte van aan hen uitgekeerde bedragen met links naar de betreffende nieuwsbronnen.

Veel organisaties in de publieke en semipublieke sector worden geheel of gedeeltelijk gefinancierd met overheidsgeld. Ze vervullen wettelijke taken en/of oefenen een publiek belang uit. Deze organisaties zijn verplicht om hun topinkomens openbaar te maken. Topfunctionarissen mogen niet meer verdienen dan een minister.
Door de Eerste Kamer is de Wet verlaging bezoldigingsmaximum WNT (WNT2) aanvaard, waarmee het bezoldigingsmaximum voor topfunctionarissen met ingang van 1 januari 2015 wordt verlaagd naar €178.000

Recente berichten

NS-topman Timo Huges, net vertrokken bij de Nederlandse Spoorwegen krijgt tonnen mee.
De raad verzuimde de ‘ontslagen’ Huges een ontslagbrief te sturen, waardoor de topman nog steeds in dienst is. Omdat Huges nu niet op staande voet is ontslagen, en dat ook niet meer kan gebeuren, wordt de kans op een aanzienlijke vertrekregeling veel groter, denken diverse arbeidsjuristen (De Telegraaf, 24 juni 2015).

Oud-bestuurder Gerard Honkoop van zorgorganisatie Eleos krijgt nog een halve ton.
In 2014 heeft hij een kleine 50.00- ontvangen, terwijl hij al sinds 1 februari 2013 geen bestuurder meer is. Dit blijkt uit de jaarrekening van Eleos over 2014. Interim-bestuurder van Eleos Gijsbert Buijs laat in een reactie weten dat het betaalde bedrag voortkomt uit een afvloeiingsregeling. “De gesprekken over de voorwaarden van het vertrek van Honkoop hebben zo lang geduurd dat we pas in 2014 overeenstemming hebben bereikt. Vandaar dat we het bedrag in de jaarrekening van 2014 op hebben moeten nemen”. (Skipr, 19 juni 2015).

Ton in twee weken bij UMC Maastricht.
Een ex-bestuurder, die vorig jaar 15 dagen in dienst was van het Maastricht Universitair Medisch Centrum, ontving in die periode bijna 116.000 euro. Dat is ruim 11.000 euro per werkdag. Medio december 2013 maakte Maastricht UMC bekend dat Harm Jan Driessen zou opstappen als lid van de raad van bestuur. Doordat het officiële afscheid nog een maand werd uitgesteld, hoefde het ziekenhuis de vertrekpremie pas in het jaarverslag over 2014 openbaar te maken. (RTL Nieuws 18 juni 2015).

Ex-bestuurder pensioenreus APG krijgt miljoen afkoopsom.
APG, de grootste pensioenbelegger van Nederland, moet ex-bestuurder Adri van der Wurff een vertrekpremie van ruim 1,1 miljoen euro meegegeven. Inclusief een jaar loondoorbetaling heeft zijn vroegtijdige vertrek APG bijna 1,7 miljoen euro gekost. Dat blijkt uit onderzoek door RTL Nieuws (15 juni 2015).

Kwart miljoen voor ex-topman Haags ziekenhuis.
Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag heeft ex-topman Willem Geerlings nog tien maanden na zijn vertrek doorbetaald. Dat kostte ruim een kwart miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek door RTL Nieuws (11 juni 2015).

Actiz50: Teveelverdieners in de ouderenzorg.
Voor het vijfde jaar op rij komt FNV Zorg en Welzijn met een ranglijst van teveelverdieners in de ouderenzorg. Met een knipoog naar de Quote500, komt de FNV met de ‘ActiZ50. ActiZ is een organisatie van zorgondernemers.
Ondanks dat er in de zorg op dit moment flink bezuinigd wordt, wordt er aan de top nog steeds flink geld verdiend. Zo zijn er dit jaar maar liefst 152 directeuren van een zorginstelling voor ouderenzorg, die meer verdienen dan onze minister president, Mark Rutte. FNV bestuurder Gijs van Dijk: “Het is ongehoord. Het CBS meldde onlangs dat afgelopen twee jaar zo een 65.000 zorgmedewerkers hun baan zijn verloren. Daarnaast wordt van veel medewerkers in de thuiszorg gevraagd om een kwart van hun loon in te leveren. Veel ouderen krijgen minder zorg. Dan past het niet dat aan de zorgtop nog steeds zulke hoge salarissen verdiend worden.” (FNV voor zorg, 4 juni 2015).

Ga voor meer info en meer berichten naar Humilitas: “Verworven bescheidenheid”. Het archief gaat terug tot medio 2013:  www.humilitas.nl (site bestaat niet meer).

humilitas