Presentatie ‘Verklaring van de publieke sector’ op Solidariteits-Top in Stadhuis van Amsterdam op 9 september
Op vrijdag 9 september 2016 vindt er een Solidariteits-Top plaats tijdens het Nederlands Theater Festival in Amsterdam (1-11 september 2016). Locatie is de Raadzaal van het Stadhuis van Amsterdam.
Op deze Solidariteits-Top wordt de Verklaring van de publieke sector gepresenteerd en klinkt er een roep om voor de toekomst een ander soort samenleving dan de huidige vorm te geven.
De eerste Solidariteits-Top vond plaats in oktober 2015 in Theater Frascati in Amsterdam als onderdeel van het programma Changing Places waarin werd geëxperimenteerd met het co-creëren van theatermakers en maatschappelijke pioniers. Wat voor plannen kunnen er worden gemaakt en wat voor samenwerking is er mogelijk als zij bij elkaar komen en zich buigen over bijvoorbeeld grootstedelijke dilemma’s?
De maatschappij is gebaseerd op samenwerking
De bedoeling van de Solidariteits-Top is een plek inruimen waar vakmensen uit de publieke sector bij elkaar komen om van gedachten te wisselen over de staat van hun vakgebied en de staat van de maatschappij. Na de gesprekken volgt het gezamenlijk opstellen van een manifest waarin de waarden van de publieke zaak worden gedefiniëerd.
Op die eerste top in 2015 waren zeven gasten aanwezig. Met het publiek werden zij welkom geheten in de woorden: “U bent bijeengeroepen om te praten met de zeven gasten: twee kunstenaars, twee huisartsen en drie wetenschappers. U bent bijeengeroepen omdat zij iets willen bespreken dat de wereld waarin julie leven betreft”.
De eerste stelling die werd geponeerd luidde: “De maatschappij is gebaseerd op samenwerking”. Besloten werd met: “Besluitvorming in de publieke sector kan het beste geschieden op basis van lokale kennis”.
Een mooi middel
Op de bijeenkomsten die volgden werd steeds duidelijker dat belangrijke waarden als vakmanschap, vertrouwen, geloofwaardigheid en solidariteit steeds vaker moeten wijken voor economisch gedreven hervormingen en belangen. Waarden waarop de publieke sector ooit gebouwd is – samenwerking, diversiteit en medemenselijkheid – zijn onder druk komen te staan en maken plaats voor bureaucratisme, cijferdenken, zucht naar efficiëntie en controle en rendementsdenken.
Dit gaat op voor bijna alle begroepsgroepen: rechters, huisartsen, verpleegkundigen, leraren, politieagenten, wetenschappers en kunstenaars. Voor mensen met een beroep wordt het steeds moeilijker het werk nog naar eer en geweten te doen. Maar, ze komen de laatste tijd steeds meer in opstand tegen de aantasting van hun vakmanschap. Ze laten regelmatig een protest horen, of gaan zelfs staken.
Het experiment van een ontmoeting tussen theatermakers en maatschappelijke pioniers is een mooi middel gebleken om je in te zetten voor het behoud van de publieke sector en je bewust te worden van waarden die verkwanseld dreigen te worden.
De Solidariteits-Top is uitgegroeid tot een idealistisch project waar vakmensen uit de publieke sector zich solidair met elkaar tonen en zich verenigen.
‘Verklaring van de publieke sector’
Op de Solidariteits-Top van 9 september 2016 wordt een Verklaring van de publieke sector gepresenteerd, die opgesteld is aan de hand van de voorbije gesprekken. Het is een tekst waarin het karakter van de publieke sector en haar essentiële rol in de maatschappij omschreven worden. De publieke sector wordt daarin het kloppend hart van de samenleving genoemd. De verklaring is een lofzang op de publieke sector en plaatst het belang ervan voor de samenleving op de voorgrond.
De initiatiefnemers van de Solidariteits-Top heten iedereen die zich betrokken voelt bij de samenleving en solidair is met de publieke sector welkom op de Solidariteits-Top van 9 september.
Aanmelden en meer inlichtingen via het Nederlands Theater Festival: http://tf.nl
Toegang is gratis. Aanvang: 20.00 uur. Het adres van het Stadhuis van Amsterdam is: Amstel 1
U kunt ook zelf meedoen
Wie zelf een bijdrage wil leveren op de Solidariteits-Top van 9 september, kan terecht bij
Alexander Nieuwenhuis & Anoek Nuyens voor meer inlichtingen: solidariteitstop@gmail.com
Zie onderaan de video met een samenvatting van de eerste Solidariteits-Top in Frascati in oktober 2015.
U P D A T E
Solidariteitsverklaring van de publieke sector, gepresenteerd op 9 september 2016: https://beroepseer.nl