Marktwerkingsdebat anno 2014: het draait om publieke belangen

Na een periode waarin politici en beleidsmakers benadrukten ‘voor’ of ‘tegen’ marktwerking te zijn, gaat het debat hierover nu vaker over de achterliggende vraag: hoe zorgen we ervoor dat de markt het publieke belang dient? Voor het beantwoorden van deze vraag is de afgelopen decennia een gereedschapskist ontwikkeld die nu zijn waarde kan bewijzen, stelt marktwerkingseconoom Paul de Bijl in zijn artikel Marktwerkingsdebat anno 2014: het draait om publieke belangen*).

Het marktwerkingsdebat heeft een slingerbeweging gemaakt, aldus De Bijl: “Na de up in de jaren ’90 en de down in de jaren ’00 is de toon grotendeels genormaliseerd. De polarisering is afgezwakt en de discussie gaat meer over de inhoud dan in het verleden. Het gaat nu niet meer zo veel over de vraag of we meer of minder markt willen (of we ‘voor’ of ‘tegen’ marktwerking zijn), maar meer over de onderliggende vraag: wat zijn de publieke belangen in kwestie? We zien dit zelfs terug in de beleidsdiscussie over de financiële sector, waar tot voor de financiële crisis de publieke belangen in de schaduw stonden van de belangen van marktspelers.
Publieke belangen vormen het ijkpunt voor het nadenken over overheidsbeleid. Beleidsmakers en politici stellen steeds vaker de vraag naar de onderliggende publieke belangen. Zo streeft het Kabinet-Rutte II, middels de Ministeriële Commissie Vernieuwing Publieke Belangen, naar het aanbrengen van meer samenhang in de aanpak van problemen in semipublieke sectoren (voetnoot 1). Dit initiatief sijpelt door naar alle departementen, zodat beleidsambtenaren zich meer en meer gaan verdiepen in vraagstukken van markt- en overheidsfalen. En dat zij de economische gereedschapskist vaker zullen gaan openen”.

*) Lees het hele artikel Marktwerkingsdebat anno 2014: het draait om publieke belangen, door Paul de Bijl, Me Judice, 13 januari 2014: www.mejudice.nl

Me Judice is een onafhankelijk discussieforum met als doel het debat onder economen te stimuleren. Economen worden uitgenodigd om te schrijven over onderwerpen die het publieke belang raken.

Over Paul de Bijl: www.mejudice.nl/auteurs/detail/paul-de-bijl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer