Publiek professionalisme en Goed werk. Deel 3: De gemeenteambtenaar. “De mens als onderdeel van het geheel”
In deel 3 van de serie ‘Publiek professionalisme en Goed Werk’ is gemeenteambtenaar Marcel Morel aan het woord. Hij is coördinator van het cluster Juridische Zaken. Zijn werkveld is specifiek maar ook breed. Hij is al jaren gepassioneerd bezig met zijn werk, maar zijn hart ligt ook bij de natuur en het milieu. Voor hem geldt niet alleen het recht van de sterkste.
Klik hier voor het derde verhaal: De mens als onderdeel van het geheel, door Marc Dols: https://beroepseer.nl
Toelichting op de serie
Op de School voor Politiek en Bestuur van de Universiteit Tilburg wordt sinds een aantal jaren het keuzevak ‘Publiek Professionalisme en Goed Werk’ gegeven. Dit vak is ontwikkeld door de docenten Thijs Jansen en Merlijn van Hulst.
Het doel van dit vak is derdejaars studenten Bestuurskunde kennis te laten maken met de leefwereld van publieke professionals. Veel van wat door politici en ambtenaren bedacht wordt als beleid, wat gewenst wordt door kiezers/burgers, kan uiteindelijk slechts gerealiseerd worden door professionals op de werkvloer.
Het realiseren van beleidsdoelen is in de praktijk vaak een strijd: bijvoorbeeld om met beperkte middelen goed werk te leveren. Daarom worden degenen die dit (moeten) doen wel ‘frontlijnwerkers’ genoemd. Dit ‘echte werk’ is tot nu toe in het internationale bestuurskundig onderzoek een van de kleinere onderzoeksobjecten gebleven. Daarin heeft traditioneel ten onrechte sterk de nadruk gelegen op publiek management en organisatie. Immers, de kwaliteit van de publieke dienstverlening hangt bepaald niet alleen van ‘aansturing’ door bestuur en management af. Deze hangt ook in sterke mate af van degenen die het echte werk doen: van artsen en verpleegkundigen, leraren, gezinsvoogden, re-integratiecoaches, politieagenten en anderen.
Klik hier voor lezen van de toelichting en de overige interviews: https://beroepseer.nl
Deel 1 verscheen op 5 april 2014: De kraamzorg. “Ik moest trouwen en alles liep anders”, door Pawan Mohanlal.
Deel 2: De griffier. “Die faciliterende rol, daar doe je het voor”, door Mathieu Monteau, 15 april 2014.