Positie vrouwen in sector zorg en welzijn in gevaar door decentralisatie

De positie van vrouwen is in gevaar. De wijze waarop gemeenten hun nieuwe taken – zorg, jeugdzorg en participatie – oppakken, ondermijnt de moeizaam verworven economische zelfstandigheid van vrouwen, waarschuwt de Nederlandse Vrouwenraad. De raad houdt op 8 september 2014 in Den Haag ronde tafelgesprekken die bedoeld zijn als een ‘wake up call’ voor parlement en gemeenten

De raad vreest dat het terug naar af is met de emancipatie. Doordat forse bezuinigingen de megaoperatie bij gemeenten domineren, verliezen vrouwen massaal hun betaalde baan en dalen gezinsinkomens. Tegelijk ligt er een grote morele druk om bij te springen bij hulpbehoevende familie, vrienden en buren. Het oude rolmodel sluipt er weer in, zegt voorzitter Dorenda Gerts.

Een brief naar de betrokken ministers en staatssecretaris is al uitgegaan. Daarin pleit de raad voor een task force, die in de gaten moet houden hoe de taakverschuivingen uitpakken voor vrouwen. Bij de raad zijn 51 organisaties aangesloten, variërend van politieke netwerken, vrouwelijke ondernemers tot vrouwen voor vrede. Ze vertegenwoordigen een miljoen vrouwen.

Zorg en welzijn
De onrust is vooral groot over de klappen die de sector zorg en welzijn krijgt. Daar werken in overgrote meerderheid vrouwen. Gerts somt op: In de thuiszorg zijn al duizenden vaste banen verdwenen, werkgeversorganisatie Actiz houdt zelfs rekening met een verlies van 55.000 banen, inclusief personeel in verpleeg- en verzorgingshuizen. Bij de jeugdzorg zijn de eerste ontslagrondes aangekondigd. Naast die decentralisaties is er krimp in de kinderopvang, en ligt momenteel het werk van bijna 10.000 kraamverzorgsters onder vuur. De ontslaggolf dupeert ook achterblijvers, ze moeten meer doen met minder mensen

De raad vreest dat het terug naar af is met de emancipatie. Doordat forse bezuinigingen de megaoperatie bij gemeenten domineren, verliezen vrouwen massaal hun betaalde baan en dalen gezinsinkomens. Tegelijk ligt er een grote morele druk om bij te springen bij hulpbehoevende familie, vrienden en buren. Het oude rolmodel sluipt er weer in, zegt voorzitter Dorenda Gerts.

Politici steken te mooie verhalen af

Hoogleraar participatie en diversiteit Tineke Abma, verbonden aan het VU medisch centrum in Amsterdam deelt de zorg van Dorenda Gerts. Abma heeft twee grote onderzoeken geleid naar de effecten van de decentralisaties. Volgens haar steken politici te mooie verhalen af. “De praktijk ziet er, zeker voor vrouwen, helemaal niet zo rooskleurig uit.” Ze hekelt het gebrek aan visie; goede voorbeelden van gemeenten zijn dun gezaaid. De hele overgang heeft meer weg van een militaire operatie met onevenredig veel aandacht voor bestuur, organisatie en logistiek. “Daardoor dreigt de morele opgave, een meer zorgzame samenleving, naar de achtergrond te verdwijnen.”

Klik hier voor meer info over de rondetafelgesprekken in Den Haag op 8 september 2014: Op de erwt van decentralisaties, georganiseerd door Vrouwenpodium 2010-2020*): www.nederlandsevrouwenraad.nl

Lees het hele artikel van Wilma van Meteren, ‘Vrouwen de dupe van nieuwe taken voor gemeenten’, Trouw, 8 september 2014: www.trouw.nl

FNV luidt noodklok over ontslaggolf in zorgsector, Nu. nl, 8 september 2014: www.nu.nl

*) Vrouwenpodium 2010-2020 is een samenwerkingsverband van de Nederlandse Vrouwen Raad, FNV en de samenwerkingsverbanden van het Landelijk Overleg Minderheden (LOM).

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer