Ronald Jacobs: Integriteit bij de politie is een omgekeerde piramide

Op de site van politievakbond ACP schrijft Ronald Jacobs in een blog wat integriteit voor hem betekent en bekritiseert hij de afrekencultuur bij de politie:
“Soms doe je kennis op tijdens een cursus, vaker nog in de praktijk van alledag. Als het over integriteit gaat is politiewerk mijn leerschool. Toen ik bij de politie kwam was het een onderwerp waar we het vaak over hadden. We noemden het toen alleen nog geen integriteit, dat modewoord kwam pas jaren later in zwang. Het ging over Naggen (normafwijkend gedrag). Als collega’s onder elkaar bespraken wij wat ons gedrag voor invloed had op ons werk. We wilden het vooral graag goed doen. Het ging pas mis toen de politietop zich er mee ging bemoeien. Een commissaris gaf ons een soort cursus. Nou ja, cursus… het was meer een donderpreek: wie betrapt wordt vliegt eruit. Als de dag van gisteren herinner ik mij nog dat ik als jongste bediende de vraag stelde wie de norm dan bepaalt. Een boze blik, geen duidelijk antwoord. Toen stelde ik – met een vette grijns – vast dat het gedrag van de korpsleiding voor mij leidend zou zijn. Resultaat een nog donker wordende blik van de commissaris. Dat – als eindconclusie – het dan bijna onmogelijk zou zijn de norm te overschrijden. Het was duidelijk dat ik meteen een norm had overschreden. Het werd geen gesprek, maar de mededeling dat ik wat hem betreft een grootse carrière bij de politie wel kon vergeten. Laten we zeggen dat we beiden een vooruitziende blik hadden. Commissaris X als het om mijn loopbaan ging, ik als het over integriteit bij de politie gaat.

De uitzending van Zembla over de Ordina-affaire is geen incident op zich. Het draagt bij aan de constatering dat integriteit bij de politie een omgekeerde piramide is. Op de werkvloer heerst een strak regiem. Niks mag. Collega’s houden elkaar strak en spreken elkaar aan op afwijkingen. En zo hoort dat ook. Dat is de politie waar ik zo trots op ben! De politie waar de hele maatschappij trots op moet zijn en waar burgers gewoon tevreden over zijn. Mijn politie doet het goed.

De politietop is jammer genoeg nogal doorgeslagen. Naar de mensen onderin de organisatie is een afrekencultuur ontstaan. We zien het dagelijks. Tegenover kleine vergrijpen staan zware sancties. Hoe hoger we echter in de rangen komen, hoe losser de moraal lijkt te worden”.

Klik hier voor verder lezen van het blog op site van ACP: De omgekeerde integriteitsdriehoek, door Ronald Jacobs, 6 februari 2015: https://www.acp.nl/blog/blog-bericht/archive/2015/02/article/de-omgekeerde-integriteitsdriehoek-13391.html (Blog is niet meer beschikbaar op site van ACP).

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer