Professionele ruimte bij de politie

“Ik vind dat een ander niet kan bepalen of jij meer professionele ruimte nodig hebt. Dan is de balans al verstoord en is er sprake van een vader-kind verhouding”. Bennie Beuvink, expert wijkagent team Twente, heeft een uitgesproken mening over professionaliteit. “Goed politiewerk komt vanuit jezelf. Het is een gedrevenheid en begint met een koortsachtig zoeken”.

Wat bedoel je daarmee?
“Ik ontmoet veel mensen die op hun eigen manier iets bijzonders doen: binnen de politieorganisatie of in de samenleving. Nu ik er oog voor heb, zie ik het overal terug. Ik heb er ook over gelezen bij beroemde ontdekkers, zoals Louis Pasteur. Het begint altijd met een koortsachtig zoeken naar iets, je weet niet wat, maar het laat je niet met rust. Gaandeweg vind je het en ontstaat er een evenwicht van denken en doen. En je wordt pas rustig als het af is. Maar nooit voor lang, want als gedreven mensen dat stadium bereiken, gaan ze weer op zoek naar iets nieuws. Dat geklets over meer professionele ruimte. Je moet het vanuit jezelf willen, dan is het goed”.

Ben jij zelf zo?
“Of ik goed politiewerk doe, moeten anderen maar beslissen. Ik ben wel gedreven en autonoom. Ik hoor collega’s vaak zeggen: “Wat ik wil, kan niet.” Maar dat heb ik nou nooit. Als ik een politieauto nodig heb en er is er geen beschikbaar, dan gebruik ik mijn eigen auto of ik rijd met collega’s mee. Desnoods leen ik een auto van de gemeente of ik ga liften. Een keer was ik op werkbezoek in Brussel. De agent zei tegen mij: ‘We hebben hier ‘no go areas’.’ Dat vond ik reuze interessant, dus ik vroeg of we er heen konden gaan. ‘Nee, dat is niet nu’, zei de agent, ‘maar ‘s avonds’. ‘Kunnen we er dan vanavond heengaan? Waar is het?’, vroeg ik. ‘Ja, maar nu maak je het wel heel simpel’, zei de Belgische agent toen boos. Maar ik geloof dat het inderdaad zo simpel is. Wij maken dingen zelf nodeloos gecompliceerd. Een probleemsituatie of een probleemwijk is altijd anders als je er midden in staat. Vaak valt het dan mee. Als je maar echt contact maakt met de mensen. En bereid bent hard te werken”.

Lees het hele inteview met Bennie Beuvink: No go areas? Daar wil ik heen!, door Esther Barfoot op de website van Centrale Ondernemingsraad Politie Nederland, 1 augustus 2013: www.corpolitie.nl (Niet meer beschikbaar op site Corpolitie)/
Bennie Beuvink is voortrekker van Beroepseer.

Esther Barfoot schrijft blogs over De Hark Voorbij, een landelijk, experimenteel project van de Centrale Ondernemingsraad van de Nationale Politie, waar het gaat om rechtstreekse participatie van politiemensen. Over hoe je niet door aansturing (verticaal), maar door afstemming (horizontaal) komt tot robuust politiewerk.
Meer info over De Hark Voorbij: www.corpolitie.nl (Niet meer beschikbaar)
Zie Tegenlicht volgt De Hark Voorbij: https://estherbarfoot.wordpress.com
De Hark Voorbij… Medezeggenschap bij de politie op een andere manier, door Cees Sprenger: http://www.ceessprenger.nl/artikelen/slim-vakmanschap/

Wie het weet mag het zeggenMedewerkerparticipatie in optima forma over De Hark Voorbij, artikel door Anne Gouweloos waarin Frank Giltay, voorzitter van de COR aan het woord komt, gepubliceerd in OR informatie no 4, april, 2013. Klik hier .(Niet meer beschikbaar op site Corpolitie)

Op 5 september 2013 vindt de Tweede Grote Conferentie van De Hark Voorbij plaats in het Archeon, Alphen aan den Rijn. Zie voor meer info: www.corpolitie.nl (Niet meer beschikbaar).

De hark voorbij: een andere leefwereld, Tijdschrift voor de politie, jg. 76, nr 6/14: https://www.politieacademie.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer