Optreden met gezag

Vrijdag 9 december 2011 organiseerde de Politieacademie in Ossendrecht de studiedag over Optreden met gezag – De politie is er op straat, en hoe?!
Het handhaven van de openbare orde en hoe dat te doen blijft een actueel onderwerp. Dat bleek weer op 7 december in Amsterdam waar een groep van dertig radicale moslims uit België een debat met de Canadese schrijfster en moslimactiviste Irshad Manji en Tweede Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) kwam verstoren, o.m. door het roepen van leuzen en het gooien van eieren. Bedreigingen werden geuit en een panellid bespuugd.

Wat deed de politie? Ze vraagt de twee sprekers van het podium te stappen.
Een ander voorbeeld. Tientallen Turkse jongeren demonstreren op het Amsterdamse Museumplein en lopen naar een Koerdisch centrum. Twee kilometer lang doet de politie niets, maar bij het centrum loopt het uit op hevige rellen.

Hoe bestaat het? vragen Julien Althuisius en Dirk Jacob Nieuwboer zich af in het artikel Dat mag wel wat minder vriendelijk op de website van De Pers van 11 december.
De Nederlandse politie krijgt complimenten voor het bewaren van de lieve vrede. Te goed, vindt de politie zelf. “We zijn erin doorgeschoten”’, zegt Cor de Lange, politiechef in de Groningse binnenstad: “Soms moet je opstaan en zeggen: tot hier en niet verder”.

Inderdaad, het kan natuurlijk niet zo zijn dat sprekers op een debat moeten wijken voor ordeverstoorders.
Een van de oorzaken van het niet ingrijpen van politieagenten is dat ze zich vaak niet gedekt voelen door de leiding als ze (correct) geweld hebben gebruikt. En de training om met risicovolle situaties om te gaan schiet ernstig tekort.
Het komt ook voor dat agenten zich niet gedekt voelen bij het handhaven van simpele regels. Bijvoorbeeld door hondenbezitters te verzoeken het strand te verlaten omdat het niet is toegestaan in een bepaalde periode hun hond daar uit te laten, zoals een Wassenaarse agent afgelopen zomer vertelde.

Dat mag wel wat minder vriendelijk, door Julien Althuisius en Dirk Jacob Nieuwboer, De Pers, 11 december 2011.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

Stichting Beroepseer

© Stichting beroepseer