Docententeam leiderschapsonderwijs van Politieacademie wint de WEP Team Award
De WEP Team Award*) is gewonnen door leden van het team Politieleiderschap. De prijs werd uitgereikt aan het team in Huis ‘t Velde in Warnsveld op 13 maart 2017. De leden van het team die bijeengekomen waren voor werkoverleg op deze als studie- en congrescentrum ingerichte plek, werden totaal verrast door de prijs.
Het team Politieleiderschap van de School voor vakspecialistisch politieonderwijs bestaat in deze vorm sinds eind 2015. Voordien heette de opleiding SPL, School voor politieleiderschap. Het team van docenten ontwikkelde de afgelopen jaren een nieuw onderwijsconcept: ‘Schoolmaken in de praktijk’, dat beter moest aansluiten op de praktijk. En dat werkt, aldus teamchef Gerard Snel. “Zo is het leren voor leiderschap niet alleen een kunstje dat je in de schoolbanken uitoefent, maar een beleving die samen met de praktijk wordt vormgegeven. En dus relevanter dan ooit”.
Ego voorbij
Het team was voor de award voorgedragen door Jaco van Hoorn, hoofd operatiën/plv. politiechef bij Nationale Politie, eenheid Zeeland-West-Brabant. Van Hoorn was zelf niet aanwezig bij de uitreiking, maar in een video heeft hij het team gefeliciteerd: “Onlangs mochten de eerste studenten hun diploma ontvangen. De reacties op het nieuwe onderwijsconcept vanuit de eenheden zijn positief, dus dat is prachtig”. Ook Oscar Dros, chef van de eenheid Noord Nederland en betrokken bij de stuurgroep nieuw leiderschapsonderwijs, liet in een video weten trots te zijn op het team. Directeur van de Politieacademie Leon Kuijs, zei dat het team goed omgegaan is met de spanningen die een verandering van werkwijze met zich meebrengt. “Jullie leveren leidinggevenden af die hun ego voorbij zijn, niet onzeker zijn en open staan voor anderen. Daar heeft onze organisatie behoefte aan”.
Meer aandacht
Astrid van Gerwen, die binnen het team een adviserende rol heeft en zelf meewerkte aan een kritisch rapport over leiderschapsonderwijs, vindt de nieuwe opzet ook een grote verbetering. “Voor de docent is de praktijk het uitgangspunt geworden. Studenten nemen concrete situaties uit de praktijk direct mee naar de klas, waarna de casus met de docent wordt besproken. De student leert hiervan niet alleen zelf, maar zijn omgeving (zijn team) ook”. Docenten van de Master Tactisch Leidinggeven Lucienne den Duijf en Remco Brouwer noemen als winstpunt van het nieuwe onderwijsconcept dat de studenten van meer verschillende mensen aandacht krijgen én dat de diverse eenheden nu meer samenwerken met de academie.
Trots
Huub Strous, coördinator van het team, nam samen met zijn collega Heleen Siebert de trofee in ontvangst. Strous stond aan de basis van het leiderschapsonderwijs en was trots op het team. “Het is een groot succes geworden en het is mooi dat dit door anderen ook gezien wordt. Ik ben zo blij om deel uit te maken van dit team, als de stichting WEP de trofee niet had bedacht, had ik dat wel gedaan!”
Over de WEP Team Award
Maandelijks ontvangt een politieteam in het land de Team Award, een wisseltrofee voor goed politiewerk. Met het uitreiken van deze ‘cup met grote oren’ wil Stichting WEP samen met politiecollega’s en vertegenwoordigers uit de samenleving haar dankbaarheid en waardering uitspreken voor de inspanningen van de diverse politieteams om Nederland veilig en leefbaar te houden. Eind oktober wordt tijdens het grote WEP-gala uit al deze teams een ‘overall’ winnaar gekozen, die zich een jaar lang Beste Politieteam van Nederland mag noemen.
*) Waardering Erkenning Politie (WEP) is een onafhankelijke stichting, opgericht in 2012 om de erkenning en waardering voor en van de politie te ontwikkelen, vorm te geven en te verbeteren.
Award voor Team Politieleiderschap, WEP, 13 maart 2017: https://www.wep.nu/algemeen/award-voor-team-politieleiderschap/ (Bericht van 13 maart 2027 is niet meer beschikbaar op Wep.nu).
Stichting Waardering Erkenning Politie: www.wep.nu/wat-we-doen/evenementen-team-award/