Skip to main content

Petitie gestart door fysiotherapeuten voor behoud vrije artsenkeuze

Teken de petitie behoud vrje artsenkeuze

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Gezondheid en Sport (VWS) bereidt momenteel het nieuwe Wetsvoorstel bevorderen contracteren voor. In een Kamerbrief van 25 oktober bericht hij dat dit voorstel

“in lijn is met de afspraken uit het hoofdlijnenakkoord wijkverpleging. In dit hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat het streven is om in 2019 een daling van de niet-gecontracteerde zorg te realiseren ten opzichte van ijkjaar 2017 (7,4%), met inachtneming van de ontwikkeling van de tussenliggende jaren. Daarin is afgesproken dat als het aandeel niet-gecontracteerde zorg ondanks de inspanningen niet daalt, na een gezamenlijke analyse van aard en oorzaak verdergaande (gerichte) aanpassingen in wet- en regelgeving noodzakelijk zijn om het onderscheid tussen de vergoeding van niet-gecontracteerde versus gecontracteerde zorg te verhelderen dan wel te versterken. De wetswijziging biedt de mogelijkheid om voor bepaalde (deel-) sectoren de hoogte van de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg in (nadere) regelgeving vast te leggen en deze dus niet langer over te laten aan verzekeraars en de daarover ontstane jurisprudentie. Het wetsvoorstel zal naar verwachting nog dit jaar aan u worden aangeboden”.

De vrije artsenkeuze dreigt hiermee te worden ingeperkt. Als het voorstel wet wordt kan de patiënt niet meer naar zijn vertrouwde zorgaanbieder.

Het huidige hinderpaalcriterium zorgt ervoor dat patiënten die niet-gecontracteerde zorg afnemen ongeveer 75% vergoeding krijgen. Bij het aankomende wetsvoorstel kan die vergoeding lager worden.
Nu kan men dus nog zelf bepalen door welke arts of zorgaanbieder men zich wil laten behandelen. Afhankelijk van de zorgverzekering wordt de rekening volledig of gedeeltelijk vergoed. Bij een restitutiepolis betekent dat vaak een volledige vergoeding. In het geval van een naturapolis is dit gemiddeld 75 procent. Bepaalde verzekeraars werken met 65 of 70 procent.

Petitie

De Vereniging Fysiotherapie & Wetenschap is de petitie Behoud vrije artsenkeuze gestart op 26 november 2019. Binnen vijf dagen zijn er al 2500 handtekeningen verzameld.
Deze petitie is ten behoeve van patiënten om regie over eigen zorg te behouden en zorgverleners om niet gedwongen de contracten van zorgverzekeraars te tekenen.

Ga voor tekenen van de petitie naar: Fysiotherapie en wetenschap: www.fysiotherapiewetenschap.com/form/?url=petitie-behoud-vrijeartsenkeuze

Brief aan Raad van State

Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze (SHVA) heeft een brief gestuurd aan de Raad van State: “Door dit wetsvoorstel goed te keuren, geeft u de zorgverzekeraars de macht om de tarieven van niet-gecontracteerde zorgverleners tot bijvoorbeeld 50 procent te verlagen”. De stichting ziet mogelijk een einde komen aan het hinderpaalcriterium, en dus van de vrije zorgkeuze, voor in elk geval bepaalde zorgsectoren.

Het wetsvoorstel, alsmede het advies van de Raad van State, wordt voor het einde van 2019 aan de Tweede Kamer gestuurd. De inhoud van het voorstel en het advies zijn nog niet bekend.

Medio december 2017 is de Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze met steun van ruim 35 klinieken een bodemprocedure gestart tegen twee zorgverzekeraars met als inzet het behoud van de vrije artsenkeuze van patiënten als bedoeld in artikel 13 van de Zorgverzekeringswet.
Zie meer hierover in het artikel van 9 november 2018 op deze site: Rechtszaak Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze tegen zorgverzekeraars over niet-gecontracteerde verzekerde zorg op 12 november:  https://beroepseer.nl/blogs

Kamerbrief over Wetsvoorstel bevorderen contracteren, Rijksoverheid, 25 oktober 2019: https://beroepseer.nl/

Stichting Handhaving vrije artsenkeuze: hwww.handhavingvrijeartsenkeuze.nl/

Fysiotherapie & wetenschap: www.fysiotherapiewetenschap.com

Reacties (3)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.