Over eigenaarschap in het publieke domein

omslag dat is onze zaak rmo
Wie is eigenaar van de publieke zaak? En wie legt er verantwoording af voor de aanpak van maatschappelijke problemen?
De verhouding tussen overheid en samenleving is aan het schuiven en is al geruime tijd onderwerp van debat. Het maatschappelijk initiatief bloeit en de overheid is geneigd tot ruimere kaders voor publieke voorzieningen. Tegelijk is het loslaten van oude structuren lastig.

Dat bleek ook tijdens een door de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) en het Ministerie van Binnenlandse Zaken georganiseerd symposium Accepteer het verschil op 6 november 2013. De bijeenkomst stond in het teken van de kabinetsnota Doe-democratie en het RMO-advies Terugtreden is vooruitzien. Beleidsmakers, bestuurders en professionals gingen met elkaar in debat.

Om de opgedane inzichten voor een breder publiek toegankelijk te maken en verder te brengen, heeft de RMO Albert Jan Kruiter en Willemijn van der Zwaard gevraagd de bevindingen van het symposium te verwerken in een essay.
Het essay, getiteld Dat is onze zaak – Over eigenaarschap in het publieke domein, bevat een analyse van hoe mensen de afgelopen decennia van de publieke zaak vervreemd zijn geraakt. Daarnaast doen de auteurs concrete suggesties om het tij te keren. Hoe burgers, maatschappelijke organisaties en de overheid weer op een nieuwe manier verantwoordelijkheid kunnen nemen voor de organisatie van publieke voorzieningen.

De omgang met verschil lijkt het kerndilemma dat hoort bij een terugtredende overheid. Op papier klinkt dat tamelijk onschuldig, maar in de praktijk rijzen allerlei prangende vragen. Aan de ene kant is er weinig onenigheid over de koers van een terugtredende overheid en een intredende samenleving; aan de andere kant zijn er nog veel hobbels en knelpunten om de gewenste verandering daadwerkelijk te realiseren.

Dat is onze zaak –  Over eigenaarschap in het publieke domein, door Albert Jan Kruiter & Willemijn van der Zwaard, 61 p., Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling, april 2014:
Klik hier voor lezen en downloaden: https://beroepseer.nl

De Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) adviseert regering en parlement over sociale verhoudingen in Nederland: www.adviesorgaan-rmo.nl (Website is opgeheven. RMO is in 2015 met de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) gefuseerd tot de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS).

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer