‘Mensen hadden vaak een mening over mijn werk die van geen kant klopte. Dus liet ik zien wat ik meemaakte in de praktijk’
«Dit soort draadjes kan meer betekenen voor motivatie om IC- verpleegkundige te willen worden dan 10 advertenties. Er straalt beroepseer en vakman(vrouw)schap van uit», aldus voormalig huisarts Wim Jongejan. Hij doelt op de tweets afkomstig van verpleegkundige Jessica Kloosterboer die gaan over het dagelijks leven op de afdeling Intensive Care van het Deventer Ziekenhuis.
Tijdens een congres op 12 oktober 2023 met meer dan honderd aanwezige ‘Vrouwelijke Leiders in de zorg’ ontving Kloosterboer de prijs voor ‘Vrouwelijk Talent in de zorg’ waarvoor zij was genomineerd.
Kloosterboer begon met haar tweets in coronatijd onder de naam About a nurse. Ze bleven niet onopgemerkt, maakten veel los en kregen zowel positieve als negatieve reacties. Uiteindelijk besteedden de media ook aandacht aan auteur en tweets: NOS, NPO Radio, landelijke en regionale dagbladen alsmede omroepen en digitale vakbladen. Dagblad De Stentor bijvoobeeld schreef op 12 november 2022 dat Jessica in “een Twitterstorm terechtkwam na haar berichten vanaf de ic”.
Enkele voorbeelden van juli 2024:
– Een weekend nachtdiensten op de Intensive Care. Ik neem je in deze draad mee in mijn werkzaamheden van de nacht.
– Het was een rustige dienst, eentje zoals velen. Niet echt IC werk want ik had 1 patiënt die al afdelingsklaar was en 1 stabiele Medium Care patiënt. Maar het gaf denk ik een leuk algemeen inkijkje.Mss kan ik vannacht dieper ingaan op IC specifieke werkzaamheden.
– Bij iedere patiënt die ik opneem op de IC stel ik deze patiënt bloot aan heel veel gezondheidsrisico’s. Door ons veroorzaakte infecties welteverstaan. Maar ook nabloedingen, hartritmestoornissen, pneumothoraxen, barotrauma, longschimmels etc etc etcetera. We maken beter en >
– we doen schade. Dat weten we al jaren, we proberen beter, en we maken simpelweg ook keuzes tussen kwaden. We laten er vele onderzoeken op los en ik hoor je denken “ja maar zet dan een FFP2/3 op, dat lost zo veel problemen alvast op”… ja en nee >
– Ik begrijp de denkwijze, maar hij is niet heilig. Men gaat voorbij aan problemen tgv het dagelijks dragen van deze bescherming voor zorgpersoneel. Men gaat voorbij aan een gigantisch afval probleem.
De patiënt van kamer 11
RTV Oost kondigde op 28 november 2022 aan dat er een boek gaat verschijnen: “De IC-verpleegkundige van het Deventer Ziekenhuis hoopt daarmee een lans te breken voor het vak. ‘Door covid is er toch een vrij eenzijdig beeld ontstaan’.
De patiënt op kamer 11 – titel van het boek – is de enige IC-patiënt die tijdens de jaarwisseling van 2020/2021 geen corona heeft. Jessica Kloosterboer: “Ik kan natuurlijk niet zeggen wie die patiënt was, maar het gaat over iemand met wie we tijdens de nachtdienst van 2020 op 2021 constant bezig waren”. Ze besluit haar ervaringen tijdens de coronatijd letterlijk van zich af te schrijven en blijft dat ook daarna doen: “Schrijven is altijd al een manier geweest waarin ik mijn hart kan luchten. Ik schrijf het op, dan is het uit m’n hoofd”. Haar voornaamste doel is: “Mensen in dit boek laten zien wat er werkelijk achter de klapdeuren gebeurt. Daarmee hoop ik ook nieuwe IC-verpleegkundigen aan te spreken en mensen te enthousiasmeren voor dit vak”.
.
In De patiënt van kamer 11 zijn 38 verhalen gebundeld over excellente verpleegkundige IC-hulp. Ze gaan over patiënten die bijvoorbeeld een delier hebben of komen te overlijden of over contacten met familieleden van patiënten.
Jessica Kloosterboer: “De verhalen van de IC zijn prachtig. Er is zoveel onbekend over wat er achter de ‘klapdeuren van de Intensive Care’ afspeelt. Vaak wordt bij de IC gedacht aan een soort laatste levensfase. Dat is het helemaal niet. Zeker, ook bij ons overlijden mensen, maar de IC biedt juist hoop. Op de IC komen vooral mensen waarvan we denken ze ‘erdoor te kunnen helpen’. Dat we mensen weer kunnen genezen. Mijn doel van dit boek is dan ook dat buitenstaanders beter gaan beseffen wat ons vak inhoudt. Het zijn verhalen over wat ik – maar ook mijn collega’s – allemaal meemaken op de IC. Want dat is dus nogal wat. De titel van dit boek De patiënt van Kamer 11, komt uit één van de verhalen in deze bundel. Een bundel met zowel covid verhalen als ‘gewone’ verhalen. Al is geen dag op de IC gewoon. De corona en niet-corona verhalen staan door elkaar heen. Net zo gevarieerd als ons werk is. Heel veel leesplezier, en voor de jonge mensen van Nederland: wie weet word je zo gegrepen door het vak van IC-verpleegkundige dat je misschien wel een keer mijn collega wordt”
Meer info over De patiënt op kamer 11 op site Deventer Ziekenhuis: https://www.dz.nl/boek
X = Jessica Kloosterboer – About a nurse: https://x.com/aboutanurse
X = Wim Jongejan – ZorgICTZorgen: https://x.com/ZorgICTZorgen
Verpleegkundige Jessica schrijft boek over werk op IC in Deventer: “Corona gaf eenzijdig beeld”, RTV Oost, 28 november 2022: www.rtvoost.nl
Website van Jessica Kloosterboer: https://aboutanurse.nl/
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Geef een reactie