Skip to main content

Man neemt 68-jarige werknemer aan en dat is heel ongebruikelijk, blijkt uit reacties

Werkloze 50-plussers zijn zo goed als kansloos op de arbeidsmarkt. Leeftijdsdiscriminatie blijft hardnekkig, blijkt uit een grootschalige enquête van arbeidseconoom Stijn Baert van de Universiteit van Gent en Vacature.com onder bijna 4.000 oudere werkenden, werkzoekenden en inactieven in België. Vacature.com maakt deel uit van de Persgroep en helpt mensen bouwen aan een professionele loopbaan.

In België is nog hooguit de helft van de 55- tot 64-jarigen aan het werk. Baert: “Ter vergelijking: in Nederland en Duitsland is dat ongeveer zeven van de tien. Dat roept toch wel vragen op: wat zijn nu eigenlijk de drempels die de Vlaming verhinderen om tot aan de officiële pensioenleeftijd van 65 te blijven werken? Het leek me heel interessant om het hen gewoon eens zelf te vragen”.
In België ligt de pensioenleeftijd op 65 jaar; in Nederland per 1 januari 2018 op 68 jaar.

Het blijkt dat werkende 50-plussers vooral worstelen met moeilijke werkomstandigheden. Met stip op één – vermeld door 44 procent van de werkende 50-plussers – staat het ontbreken van een goede werkorganisatie, op de voet gevolgd door de afwezigheid van een degelijke leidinggevende (43%) en een manifest gebrek aan waardering (42%).
36,80 procent van de mannen en liefst 45,40 procent van de vrouwen kreeg bovendien naar eigen zeggen het afgelopen jaar af te rekenen met leeftijdsdiscriminatie.

Hardnekkige vooroordelen

Volgens onderzoekster Hannah Van Borm van de Universiteit van Gent denkt “ruim de helft (52%) van de respondenten dat 50-plussers in de ogen van veel werkgevers beduidend minder gemotiveerd zijn. Slechts 13 procent gelooft dat die perceptie ook effectief een grond van waarheid bevat. Een vermeend gebrek aan flexibiliteit is volgens 55 procent van onze ouderen een serieuze drempel tot de arbeidsmarkt, terwijl hooguit 19 procent van hen vindt dat jongeren echt wel beter presteren. De drie percepties over 50-plussers die de respondenten zelf het meeste waar achten en die in hun visie hun kansen het zwaarst hypothekeren, zijn de hogere loonkost, de verminderde fysieke capaciteiten en de lagere technologische kennis en vaardigheden. Dat zijn dus de terreinen waarop de komende jaren met een gerichte aanpak de grootste winst kan worden geboekt”.

In Nederland vormen ouderen (ouder dan 45 jaar, jonger dan 75) van de langdurig werklozen 68 procent, in 2008 was dat 59 procent. Het ziet ernaar uit dat Nederland zich moet instellen op een vaste kern van oudere werklozen. Gelet op de vergrijzing, wordt die veronderstelling in de komende decennia waarschijnlijk bewaarheid.

Lieve mensen, ik voel me goed en trots

Op 4 juni 2019 kreeg een Nederlandse tweet aandacht in de Belgische krant Het Laatste Nieuws (HLN). De kop luidde: Man die 68-jarige werknemer aanneemt bedolven onder lofbetuigingen: Voorbeeld voor de maatschappij.

Een Nederlandse man die op Twitter deelde dat hij een 68-jarige werknemer had aangenomen, wordt overstelpt met positieve reacties. De werknemer was al drie keer eerder afgewezen door zijn leeftijd, maar Bram besloot hem toch een kans te geven. Al snel stroomden de fijne reacties binnen en mensen begonnen spontaan verhalen te delen over de positieve impact die oudere werknemers kunnen hebben. En hoe die zelf openbloeien als ze weer aan de slag kunnen.

De twitteraar, zich Bram noemende (hij blijft liever anoniem) heeft de man vanwege zijn kwaliteiten aangenomen: “Hij had 20 jaar ervaring in de technische klantenservice”, zegt hij, “maar ik heb hem vooral aangenomen om zijn motivatie”.
Een dag na de tweet was deze al ruim 6.000 keer geliket en 500 keer gedeeld. Een kleine 300 mensen reageerden al.
Bram blijkt onder de indruk. “Ik had nooit gedacht dat ik zo veel reactie zou krijgen. Dat was eerlijk gezegd ook niet de bedoeling”.
schermafbeelding tweet Bram

Man die 68-jarige werknemer aanneemt bedolven onder lofbetuigingen: “Voorbeeld voor de maatschappij”, door KVDS, HLN, 4 juni 2019: www.hln.be

Werkloze 50-plussers momenteel zo goed als kansloos op arbeidsmarkt, door Piet Verbeest HLN, 31 mei 2019: www.hln.be

Onderzoek Stijn Baert (UGent) en vacature.com: deze drempels ervaren 50-plussers op de arbeidsmarkt, Universiteit Gent, mei 2019: https://users.ugent.be/~sbaert/Welke_drempels_ervaren_50-plussers_zelf_op_onze_arbeidsmarkt_-_Analyse_en_commentaren.pdf

 

Foto bovenaan is van Bicanski

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.