Skip to main content

Laatste ronde van start aanvragen subsidie voor zeggenschap in de zorg

“Een teamoverleg betekende meestal een monoloog van de voorzitter, om informatie te zenden na een drukke dienst”. Tijd voor verandering. Tijd voor meer zeggenschap. Beroepsvereniging V&VN voor verpleegkundigen en verzorgenden heeft goed nieuws en roept verpleegkundigen met goede ideeën op subsidie aan te vragen voor meer zeggenschap binnen de eigen organisatie.
De subsidie van minimaal € 25.000 en maximaal € 50.000 kan worden aangevraagd bij het Landelijk Actieplan Zeggenschap van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Zeggenschap betekent meepraten en meebepalen over alles wat met het eigen vak heeft te maken. Je stem laten horen binnen en buiten de organisatie. Het gaat er ook om dat er naar je geluisterd wordt. Voor een betere zorg en dienstverlening is meebeslissen van personeel essentieel.

V&VN laat twee medewerkers vertellen over de inzet van subsidie, Claudia Feringa-Barkel en Ellis Hegeman, ambassadeurs en begeleiders in de gehandicaptenzorg bij advies- en behandelcentrum Aveleijn. De subsidie die zij tijdens een eerdere aanvraagronde ontvingen hebben zij gebruikt “om onze overlegmomenten te verbeteren”.  Beiden hebben “de traditionele manier van vergaderen losgelaten. We pakken thema’s nu creatiever aan, delen het team tijdens overleggen op in kleinere groepjes en geven voorafgaand al relevante informatie, zodat teamleden zich beter kunnen voorbereiden. Ook hebben we gevraagd wie het leuk vond om gespreksleider te zijn, in plaats van iemand aan te wijzen die dat niet ziet zitten. Vervolgens hebben de gespreksleiders een training gevolgd zodat ze deze rol beter kunnen vervullen”.

“Zeggenschap staat gelijk met vakmanschap”

Na een tweede subsidie is een start gemaakt met TOPZ: Team Ontwikkeling Professionele Zeggenschap. Dat gaat om een team met verschillende medewerkers die hun eigen cliëntgroep vertegenwoordigen. Zeggenschap is nu onderdeel geworden van Aveleijn. Claudia Feringa-Barkel: “Mensen horen erover, zijn zich er bewuster van”. Maar belangrijk is wel dat zeggenschap over inhoudelijk zaken gaat: “Medewerkers die klagen dat de koffie niet lekker is, dat is geen zeggenschap. Dat verschil is belangrijk. Zeggenschap is mooi, maar staat gelijk met vakmanschap. Over je vak moet je meepraten; niet over randzaken”.

Aanvragen en termijn

Subsidie kan worden aangevraagd door het sturen van een Actieplan in de periode 18 november – 16 december 2024.
Voor het opstellen van een actieplan is assistentie beschikbaar. De experts van het Landelijk Actieplan Zeggenschap (LAZ) staan de hele zomer klaar om te helpen. Alle informatie voor een subsidie-aanvraag staat op Actieplan Zeggenschap in de zorg: https://zeggenschapindezorg.nl/subsidie-voor-zeggenschap/

Het gaat hier om de derde en laatste ronde voor organisaties in de zorg, jeugdzorg en sociaal werk om met subsidie zeggenschap te versterken.

Landelijk Actieplan Zeggenschap

Het Landelijk Actieplan Zeggenschap is in 2022 tot stand gekomen door nauwe samenwerking tussen twee beroepsverenigingen en werkgeversorganisaties: V&VN en beroepsvereniging van professionals in sociaal werk BPSW, samen met de brancheorganisaties zorg (BoZ), Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen NVZ,Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra NFU, branchevereniging van Nederlandse zorgorganisaties ActiZ, Nederlandse GGZ en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). In 2023 hebben Sociaal Werk Nederland en Jeugdzorg Nederland zich ook aangesloten. De invulling van het Landelijk Actieplan Zeggenschap gebeurt samen met verpleegkundigen, verzorgenden, verpleegkundig specialisten, begeleiders, jeugdzorgwerkers en sociaal werkers. ‘Alles óver ons, dóór ons’ is daarbij het uitgangspunt van de beroepsgroepen. https://zeggenschapindezorg.nl/

Wordt het tijd dat er écht naar je collega’s geluisterd wordt? Vraag dan deze subsidie voor zeggenschap aan, V&VN, 18 juli 2024: www.venvn.nl

Lees ook: IC-verpleegkundige Jan (62): ‘Bijeenkomsten over zeggenschap stimuleren mij’, V&VN, 6 mei 2024: www.venvn.nl

Verpleegkundigen over zeggenschap in vakblad Medisch Specialist: ‘Heldere afspraken en respect’, V&VN, 27 juni 2024: www.venvn.nl/

Afbeelding bovenaan: Infographic Roadmap zeggenschap zorgorganisatie: https://beroepseer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.