Kandidaten gezocht voor Van Dantzig-penning 2024 voor aanpak kindermishandeling

De Beroepsvereniging voor Professionals in Sociaal Werk (BPSW) roept op kandidaten voor te dragen voor de Van Dantzig-penning. Deze penning wordt eens per twee jaar uitgereikt aan iemand die zich heeft onderscheiden en zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de aanpak van kindermishandeling.

De penning wordt sinds 2006 uitgereikt, in 2022 aan Maaike Brunekreef, initiatiefnemer van ‘Achter de voordeur’, dat educatieve producten voor (aankomende) professionals ontwikkelt. ‘Achter de voordeur’ zet sterk in op preventie en vroegsignalering, zodat kindermishandeling voorkomen of eerder tegengehouden kan worden.
In de jaren daarvoor ging de penning naar onder anderen André Rouvoet, voormalig minister van Jeugd & Gezin; Rob Bilo, kinderarts; Herman Baartman en Francien Lamers-Winkelman, hoogleraren Preventie en hulpverlening inzake kindermishandeling..

Jaarlijks krijgen ongeveer 200.00 volwassenen in Nederland te maken met huiselijk geweld. 119.000 kinderen zijn jaarlijks slachtoffer van kindermishandeling en 1 op de 20 thuiswonende ouderen krijgt te maken met een vorm van ouderenmishandeling.

Over de Van Dantzig-penning

De stichting RAAK  – Reflectie- en Actiegroep Aanpak Kindermishandeling –  werd in 2000 opgericht door psychiater Dries van Dantzig. Het doel was om het thema kindermishandeling hoog op de politieke agenda te krijgen. Na het overlijden van Van Dantzig in 2005 heeft het bestuur van RAAK te zijner nagedachtenis een prijs in het leven geroepen voor personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de aanpak van kindermishandeling. De prijs bestaat uit een bronzen penning. Stichting RAAK is opgeheven in 2013 waarna BPSW de uitreiking van de penning verzorgt.

Sluitingsdatum

Sluitingsdatum van de voordracht van kandidaten is 27 september 2024. De uitreiking vindt plaats in november 2024 rond de ‘Internationale Dag van de Rechten van het kind’ (20 november).

Stuur de voordracht met uitgebreide onderbouwing naar info@bpsw.nl ten name van Th. Heyman o.v.v. DvD-penning.

Criteria voor voordracht

Het comité zoekt een persoon met onbaatzuchtigheid, passie, missie, betrokkenheid bij het thema, positief ingesteld en vernieuwend. Studenten en beginnend sociaal werkers worden met nadruk verzocht kandidaten (inspirerende docenten, collega’s) voor te dragen óf kunnen natuurlijk ook zelf voorgedragen worden.

Een uitgebreide beschrijving van de criteria is te vinden op BPSW: www.bpsw.nl/

Achter de voordeur: https://achterdevoordeurproducties.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer