Occupy beweging stelt wel degelijk iets voor

Occupy stelt wel degelijks iets voor, schrijft Paul van Seters in zijn artikel op de site van het tijdschrift voor mediaprofessionals Villamedia. Dit in tegenstelling tot wat de Nederlandse media ons vertellen. Die media lijken bezig met een campagne om de Occupy-beweging zwart te maken. Een half jaar geleden verklaarde Willem van Ewijk in de Volkskrant Occupy op sterven na dood (Vonk, 11 oktober 2014). Vorige week schreef NRC Handelsblad-columnist Frits Abrahams over de ontruiming van het Maagdenhuis, en in dat verband liet ook hij weten geen hoge pet op te hebben van Occupy (Achterpagina, 13 april).

Prof. dr. Paul van Seters is hoogleraar globalisering en duurzame ontwikkeling aan TIAS School for Business and Society, aan de Universiteit van Tilburg. Hij schrijft:
“De necrologie van Occupy die Van Ewijk schreef telde 2093 woorden. Zijn conclusie: ‘Occupy ging aan wanorde ten onder.’ Die conclusie was opvallend ongerijmd, want twee weken eerder was Occupy nog betrokken bij de organisatie van de grootste duurzaamheidsdemonstratie ooit, de Global Day of Climate Action: op zondag 21 september 2014 bracht de klimaatmars in Manhattan meer dan 410.000 mensen op de been.

In andere steden op andere continenten liepen op dezelfde zondag en voor hetzelfde doel honderdduizenden andere demonstranten – van Melbourne tot Berlijn, van Londen tot Buenos Aires, van Amsterdam tot Kaapstad. Niettemin meldde Van Ewijk doodleuk: ‘Van een wereldbeweging is geen sprake.’ Hij weet duidelijk niet waar de klepel hangt, maar heeft zelfs de klok helemaal niet horen luiden.

En wat is er dan volgens Abrahams mis met Occupy? Na afloop van de Maagdenhuis-ontruiming op 11 april waren studenten op het Spui gaan zitten om te vergaderen, waarbij er, in de woorden van Abrahams, ‘voortdurend Occupy-achtig met de handen werd gefladderd’. De NRC-columnist was zelf gaan kijken, maar bleek duidelijk geen fan van deze nieuwe, democratische manier van vergaderen. Dat had te maken met zijn eerdere ontmoeting met Occupy.

In het najaar van 2011 had Occupy een tentenkamp georganiseerd op het Beursplein, en ook toen was Abrahams gaan kijken. Wat hij daar destijds zag, schrijft hij nu, had hem niet kunnen bekoren: veel ‘richtingloze toespraken’ en ‘opgewonden gejoel’; geen ‘duidelijk doel’ en ook geen ‘aansprekende leiders’. Wel nam hij veel sympathie voor Occupy waar, maar ‘de beweging miste het vermogen om die effectief te mobiliseren’

Tegen die achtergrond constateert Abrahams op 13 april veelbetekenend: ‘Misschien wacht de actievoerende studenten hetzelfde lot’. Maar die voorspelling werd al meteen gelogenstraft, want op de opiniepagina in dezelfde krant schreven Ewald Engelen en Olav Velthuis een vlammende aanklacht tegen hun eigen College van Bestuur juist vanwege de Maagdenhuis-ontruiming. En juist Engelen en Velthuis hebben de afgelopen weken een leidersrol gespeeld in de protesten tegen het beleid van de UvA-bestuurders.

Wellicht valt er iets af te dingen op de argumenten van Engelen en Velthuis, maar ook Abrahams zal moeten toegeven dat zij hun boodschap luid, duidelijk en met een perfecte timing hebben afgegeven. Zij vertegenwoordigen bovendien een duidelijke achterban, want hun oproep aan het College van Bestuur om af te treden werd binnen een dag ondertekend door ruim vierhonderd UvA-hoogleraren en -docenten.

Maar er zijn meer redenen om vraagtekens te plaatsen bij deze negatieve oordelen over Occupy. Op 18 maart jl. werd in Frankfurt gedemonstreerd bij de opening van het nieuwe gebouw van de Europese Centrale Bank. De politie in Frankfurt telde 20.000 demonstranten. Er waren de nodige rellen maar er was ook een toespraak door Naomi Klein, boegbeeld van de antiglobalisten en auteur van de recente bestseller over klimaatverandering, ‘This Changes Everything’. De demonstraties waren georganiseerd door een groep die bekend staat onder de naam Blockupy—inderdaad, een nieuwe telg van de Occupy-beweging.

Lees het hele artikel van Paul van Seters waarin hij aan het slot wijst op de bijzondere rol van Joris Luyendijk en zijn nieuwe boek Dit kan niet waar zijn en de relatie met de start van Occupy Wall Street in 2011: Occupy stelt wel degelijk iets voor, Villamedia, 22 april 2015: www.villamedia.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer