Skip to main content

Gevarieerd zorgnieuws: ziekenhuiskosten, (doorgeslagen) marktwerking en veranderen met destructie: Slotervaartziekenhuis

nieuwsbrief natuurlijk in beweging maart 2019

In de maart-editie van nieuwsbrief Natuurlijk in beweging refereert Roland van Esch naar een uitspraak van Georgette Fijneman, directievoorzitter van zorgverzekeraar Zilveren Kruis in Skipr magazine van maart 2019. Ze vindt dat niemand achterover kan hangen: “Belanghebbenden in de zorg zijn pas bereid tot ingrepen in het zorgstelsel wanneer crisis hen daartoe dwingt. Om tot echte veranderingen te komen, heb je een Burning Platform nodig. Een dringende noodzaak, een sense of urgency. Er moet iets aan de hand zijn, zo kan het niet verder”.

Wat is een Burning platform? Van Esch zocht de betekenis op en kwam terecht bij Eveline Jansen, organisatieontwikkelaar bij ‘Evelutie’. Zij schrijft op 14 augustus 2012 het volgende: De uitdrukking ‘Burning platform’ verwijst naar een vreselijk ongeluk in 1988 op het Piper Alpha-olieplatform in de Noordzee. Een verslaggever schreef toen dat de overlevenden een afschuwelijke keuze hadden: ofwel 45 meter naar beneden springen in een woeste zee, ofwel een zekere dood tegemoet gaan op een instortend booreiland.
Uit deze tragedie is in het bedrijfsleven de uitdrukking ‘Burning platform’ ontstaan: een manier om medewerkers zoveel angst aan te jagen dat ze in beweging komen en hun gewoontes veranderen (in dit geval: dat ze gaan springen). Kort gezegd: het ‘Burning platform’ is een goed verkoopverhaal voor veranderingen.

Van Esch moet denken aan wat er met ziekenhuis Slotervaart is gebeurd…

Het Slotervaartziekenhuis

Dat veranderen ook zonder geweld en destructie kan beschrijft Van Esch aan de hand van zijn bezoek aan een symposium op 2 februari 2019 voor orthopeden, bestuurders en ondernemers in de zorg dat als thema had Buigzaam en vitaal de toekomst in – Operatieve behandeling van knie-artrose en gezond ondernemen in de zorg.

Op het symposium sprak ook oncologisch chirurg dr Robert Pierik. Zijn lezing was getiteld: Een graf met een zilveren kruis. Lessen geleerd tijdens het faillissement van het ziekenhuis Slotervaart. Dr Pierik was een van de twee ‘gezaghebbende en onafhankelijke’ artsen die het zorgpersoneel van MC Slotervaart bijstonden tijdens de ‘beheerste afbouw’ van de zorg in het ziekenhuis.
Was het Slotervaartziekenhuis zo slecht?

Van Esch: “Nee absoluut niet. Waarom moest dit dan gebeuren op de manier waarop dit gebeurde? Geen zachte landing, geen harde landing, maar bewust een totale crash van dit ziekenhuis. Wat was het idee van Zilveren Kruis hierachter? Bewust een ‘Burning platform’-strategie, mensen angst aanjagen zodat ze gaan veranderen? Uit alles valt af te leiden dat Zilveren Kruis een kwalijke en alles bepalende rol hierin speelde. Dit werd beaamd door Chris Oomen van DSW, ook een spreker op dit symposium, die ook nauw betrokken was bij de Slotervaart-affaire. De voordracht van dr Pierik had daarom niet voor niets de titel ‘Een graf met een Zilveren Kruis’.”

Geef de zorgaanbieder een meer prominente rol

Volgens van Esch lieten de verhalen van de sprekers op het symposium zien dat er een vorm van innoveren en ondernemen in de zorg is die niet wordt bepaald door zorgverzekeraars. Voorbeelden daarvan zijn het opzetten van zelfstandige behandelcentra en privéklinieken.

Dat de Nederlandse gezondheidszorg haar nummer 1 positie al een tijdje kwijt is, is al langer bekend. Er gaat dus iets verkeerd in Nederland wat gezondheidszorg betreft. Wat insiders al jaren roepen, roept nu ook minister De Jonge van Volksgezondheid. Ook hij is toch de conclusie gekomen dat de zorg minder markt nodig heeft en meer samenwerking . Er is een nieuwe richting nodig. Van Esch: “Ik zie een sense of urgency. Laten we vooral vanuit beleid gaan acteren, waarbij we bij elke verandering steeds moeten nadenken over de vraag: waarom? Geef de zorgaanbieder(s) een meer prominente rol. Waarom? Omdat zij het dichtst bij de zorg staan! Laat dit niet tot een ‘Burning platform’-situatie komen, zodat we steeds gedwongen worden te kiezen uit twee kwaden, maar meer in de lijn zoals de titel van het symposium ’Buigzaam en Vitaal de toekomst in’.”

Inhoud van de nieuwsbrief van maart 2019:
– Nederlander maakt meeste zorgkosten in het ziekenhuis.
– Medisch specialistische zorg.
– Marktwerking in de zorg doorgeslagen?
– Nieuws over ziekenhuiszorg en geneesmiddelen.
– Korte berichten over o.a. zorgverzekeringen en implantaten.

Klik hier voor lezen van de nieuwsbrief Natuurlijk in beweging, maart 2019: https://beroepseer.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.