Skip to main content

Ethiek krijgt opeens aandacht in de advocatuur. Waarom?

Lucien Wopereis schrijft in zijn column op de site van Advocatie, nieuwssite voor de advocatuur, waarom ethiek ineens zo hot is. Ethiek staat hoog op de agenda van de advocatuur. Op 15 juni 2017 bijvoorbeeld start er in Amsterdam een tweedaags symposium, georganiseerd door de Vrije Universiteit, de Universiteit van Amsterdam en advocatenkantoor De Brauw waarop de meest recente inzichten over de beroepsethische aspecten van de corporate advocatuur aan de orde worden gesteld. Vertrekkend hoogleraar Advocatuur van de Universiteit van Amsterdam, Britta Böhler, schrijft Wopereis, hamerde tijdens haar vertrek op het belang dat advocaten – en rechtenstudenten – oefenen met ethische dilemma’s en komend hoogleraar Diana de Wolff vroeg zich in het Advocatenblad af of het wel maatschappelijk verantwoord is om je als advocaat bezig te houden met het bedenken van belastingconstructies.

Waarom is advocatenethiek ineens zo hot?
Wopereis: “Volgens de VU, UvA en De Brauw zijn ‘alle corporate schandalen en de Panama Papers’ oorzaak van de aandacht voor het onderwerp. Je zou ook kunnen denken aan het binnenkort verschijnende rapport over de gedragsregels van Jan Loorbach en de zijnen1).

Bij bestudering van het programma van het UvA-VU-De Brauw-symposium viel mij wel op dat de sprekers over dit belangwekkende thema – daarover geen misverstand – vooral afkomstig zijn uit de wereld van de wetenschap. Er wordt een heel blik professoren opengetrokken, ook vanuit de VS en Engeland. Er zijn wel advocaten en bedrijfsjuristen bij het programma betrokken, maar voornamelijk als referent of moderator. Uitzondering is de sessie over het thema geheimhouding en het verschoningsrecht, waar Rob van der Hoeven van NautaDutilh en David Schreuders van Simmons & Simmons in het panel zitten.

Je kunt je afvragen of dit toeval is. Wordt het belang van een ‘ethisch reveil’ van de advocaat vooral gevoeld en gevoed vanuit wetenschappelijke hoek, en wordt het belang daarvan in de advocatuur zelf als veel minder dwingend ervaren? Of durven advocaten het zelf niet zo goed aan, praten over falende ethiek?

Voor beide theorieën zijn wel aanwijzingen. Advocatie probeerde het onderwerp in 2013 en 2014 op de agenda te krijgen toen we bestuursvoorzitters van grote kantoren in een reeks interviews ondervroegen over de eigen verantwoordelijkheid van advocaten voor het ontstaan van de financiële crisis. De managing partners wilden er best wat over zeggen2), en de video’s van Advocatie TV werden over het algemeen ook goed bekeken. Maar daarna bleef het oorverdovend stil, binnen en buiten de advocatuur”.

Lees de hele column van Lucien Wopereis, Waarom is ethiek ineens zo hot?, Advocatie, 7 juni 2017: www.advocatie.nl

Symposium Legal Ethics and Corporate Lawyers in Amsterdam op 15 en 16 juni 2017: https://rechten.vu.nl/nl/nieuws-agenda/nieuwsarchief/2017/apr-jun/06-06-aankomend-symposium-bespreekt-beroepsethiek-advocaten.aspx (Niet meer beschikbaar).

 

Noten
1) Nieuwe gedragsregels verwacht in 2017, Advocatenblad, 25 februari 2016: www.advocatenblad.nl
2) Advocatie TV Recap: de advocatuur en de crisis, Advocatie, september 2014: www.advocatie.nl