Skip to main content

Engelse artiesten zijn begonnen triggerwaarschuwingen te bestrijden

“Toen ik jong was, hadden we nooit triggerwaarschuwingen*) voor onze voorstellingen”, zegt Ralph Fiennes: Het effect van theater moet juist zijn dat je geschokt bent. Hij vindt dat het publiek te soft is geworden. Andere acteurs zijn gelukkig ook begonnen zich uit te spreken tegen deze absurde en infantiliserende trend, schrijft Thomas Osborne in zijn artikel Ralph Fiennes is right to go to war with trigger warnings op Spiked Online. Spiked is het tijdschrift dat de wereld niet alleen wil veranderen, maar daarvan ook verslag wil doen.
Fiennes is vooral bekend geworden vanwege zijn rol in de film Schindler’s List en The English Patient. Hij speelde daarnaast Voldemort in de Harry Potter-films en M in de Bond-films Spectre (2015) en No time to die (2021).

Niet in de watten gelegd

Ralph Fiennes haalde op televisie flink uit naar de wildgroei van triggerwaarschuwingen bij theatervoorstellingen. In een interview op BBC One – Sunday met Laura Kuenssberg (11 februari 2024), stelde Fiennes dat het publiek niet in de watten gelegd hoeft te worden. Sterker nog, toeschouwers moeten verwachten “geschokt te worden en in de war gebracht” door wat ze op het toneel zien. Dit is precies wat theater zo speciaal maakt. “Shakespeare’s toneelstukken zitten vol moordenaars, vol horror”, zei hij. “Ik denk niet dat je op deze dingen voorbereid moet worden”.

Fiennes heeft groot gelijk, beaamt Osborne. Triggerwaarschuwingen gaan ervan uit dat theaterbezoekers te teerhartig zijn om uitdagende verhalen aan te kunnen. Ze gaan uit van toeschouwers als tere wezens die in elkaar krimpen bij de geringste aanstoot.

Ook andere acteurs

Gelukkig is Fiennes niet de enige die zich uitspreekt. Vorig jaar was acteur Ian McKellen woedend toen hij ontdekte dat bezoekers van een toneelstuk waarin hij de hoofdrol speelde, gewaarschuwd werden voor “harde geluiden… roken… [en] rouwverwerking”.
McKellen is bij het grote publiek vooral bekend van zijn rol als Magneto in de X-Men-films, en als tovenaar Gandalf in de trilogieën The Lord of the Rings en The Hobbits.

Christopher Biggins, acteur, schrijver, ‘Grande Dame of Pantomime’**) en in 2007 uitgeroepen tot King of the Jungle vanwege zijn rol in de reality-televisieserie I’m a celebrity, get me out of here, heeft theaterzalen ervan beschuldigd  “de mentaliteit van het theaterpubliek te beledigen” door triggerwaarschuwingen op toneelstukken te plakken.

Osborne besluit: “Kort en goed, de strijd tegen de triggerwaarschuwingen had al veel eerder moeten beginnen”.

Ralph Fiennes is right to go to war with trigger warnings, door Thomas Osborne, Spiked Online, 12 februari 2024: www.spiked-online.com/2024/02/12/ralph-fiennes-is-right-to-go-to-war-with-trigger-warnings/

Audiences have gone ‘soft’’- Ralph Fiennes, Sunday with Laura Kuenssberg, BBC. 11 februari 2024: www.bbc.com/news/live/uk-politics-68260851

De opkomst van triggerwaarschuwingen vormt een bedreiging voor artistieke vrijheid, Blogs Beroepseer, 12 februari 2022: https://beroepseer.nl/blogs/de-opkomst-van-triggerwaarschuwingen-vormt-een-bedreiging-voor-artistieke-vrijheid/

 

Noten
*) Een trigger warning – triggerwaarschuwing –  is een waarschuwende tekst, die wordt geplaatst bij bijvoorbeeld een boek, een artikel, een programma, een film of een theatervoorstelling als ervan wordt uitgegaan dat deze confronterend zijn en negatieve gevoelens of traumatische ervaringen zouden kunnen oproepen of ‘triggeren’.
**) Een Pantomime Dame is een rol in de Britse theatertraditie, een mannelijke acteur die verkleed is om eruit te zien als een vrouw. Je herkent deze personages aan hun overdreven gelaatstrekken, felgekleurde kleding en clowneske make-up..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.