Collegereeks ‘Van crisis tot transformatie in de zorg’ van start in september 2024. Zeven mogelijke routes voor koplopers
De zorgen en noodkreten over de toekomst van de gezondheidszorg worden al langer geuit en op veel plaatsen ook zeker (h)erkend. De ouderwetse oplossingen waar bestuurlijk Nederland erg aan gewend is geraakt, zoals hopen op de rijksoverheid of wachten op een nieuw stelsel of op dikke convenanten met veel polderpartijen, gaan echter niet helpen. Het ergste is dat die oude bestuurlijke routine ertoe leidt dat men niet ziet hoe die fundamentele veranderingen al lang gaande zijn: door leiderschap op de werkvloer en door zorginnovaties van onderop. Deze beweging past geheel en al bij meer moderne visies op leiderschap: een persoonlijke en tegelijk inspirerende gedrevenheid vanuit waarden en normen, getriggerd door zichtbare publieke misstanden.
Dat laat het boek Het zal mijn zorg zijn – 7 routes naar een gezond zorgstelsel van Steven de Waal wél zien. Naar aanleiding van het boek is er een collegereeks van vijf bijeenkomsten samengesteld, Van crisis tot transformatie in de zorg, waarvan de eerste bijeenkomst plaats vindt in september 2024. De organisatie is in handen van de Kring Andragologie, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met Public Space Foundation, opgericht door Steven de Waal.
Toelichting bij de collegereeks
De gezondheidszorg is momenteel op veel plaatsen bezig met veranderen en innoveren in door velen gewenste richtingen. Die veranderingen worden vormgegeven door het civil leadership van professionals, burgers, patiënten(verenigingen), teamleiders en bestuurders. Dat is niet alleen hoopgevend, het is volgens analyses ook de enige manier waarop dergelijke complexe systemen kunnen veranderen. Niet door lang en met veel overleg te werken aan papieren plannen die daarna hiërarchisch en centralistisch ‘van bovenaf’ (waar is dat dan?) zouden moeten worden ‘doorgevoerd’, of zelfs ‘opgelegd’. Voor je het weet werken die papieren voornemens alleen maar ondermijnend voor dat goede maatschappelijk ondernemerschap: men gaat afwachten, alle hoop richten op ‘polderen’ en de mogelijke plannen die daaruit zouden kunnen komen, men gaat klagen over een niet begrijpende politiek of overheid, of men gaat vooral ‘de instanties’ de schuld geven voor vertragingen en onduidelijkheden. De goede voornemens om – eindelijk – te komen tot eigen leiderschap, worden op deze manier gesmoord in de kleilaag van abstract en afstandelijk overleg en procedures ver weg van de echte praktische zorg.
De collegereeks, evenals het boek zijn bedoeld mensen in de zorg te stimuleren om deze houding los te laten en meer te geloven in en te werken aan hun zo noodzakelijke eigen maatschappelijk leiderschap!
De colleges worden gegeven door de civil leaders uit het boek. Over hun zorginnovatie (Wat is daar goed aan? Wat hebben de patiënten eraan en wat vonden die ervan? Waarom hebben we het zo gedaan?) en over hun civil leadership (Waar liep ik tegenaan? Wie lagen er allemaal dwars? Waar zaten de grootste medestanders en bondgenoten? Vanuit welke drive en waarden wilde ik dit perse doen?)
De collegereeks hoopt mensen uit de zorg zelf te bereiken. Mensen die in hun hart graag datzelfde leiderschap willen vertonen op alle plaatsen en frontlinies die ertoe doen. Maar misschien aarzelen ze nog of huiveren ze voor de mogelijke tegenwerking en weerstand, of weten ze niet waar en hoe te beginnen. Misschien zitten ze zelfs gevangen in de geschetste ‘verslaving aan polder en politiek’
Data collegereeks Van crisis tot transformatie in de zorg
Data: Vier dinsdagen in 2024, 17 september, 15 oktober, 26 november, 17 december 2024, en een dinsdag op 14 januari 2025.
Tijd: 18.30 – 21.00 uur, met korte pauze (inloop vanaf 18.00 uur).
Kosten: € 300,- per persoon, voor vijf bijeenkomsten. € 275,- voor leden van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging ( AUV).
Een beperkt aantal plaatsen is beschikbaar voor studenten.
Inclusief: Het boek van Steven de Waal Het zal mijn zorg zijn; 7 routes naar een gezond zorgstelsel. Plus koffie en thee
Locatie is de Universiteit van Amsterdam. Nadere gegevens daarover volgen.
Er is plaats voor honderd deelnemers.
Na afloop van de collegereeks ontvangen de deelnemers een certificaat.
Moderatoren van de collegereeks zijn: Steven de Waal, Margreeth Broens en Cor van Dijkum.
Namen van de zeven koplopers die vertellen over hoe zij in de praktijk te werk gaan om veranderingen van de zorg van onderop te kunnen bewerkstelligen:
♦ Paul Habets, huisarts.
♦ Linda Terpstra en Anke van Dijke, onderzoekers aan verschillende universiteiten: naar ouderschap,kinderopvang, opvoeding en etniciteit. Runden eigen Bureau Terpstra en Van Dijke.
♦ Ingrid Rebel, (interim) manager en directeur op het gebied van wonen, woningcorporaties en jeugdzorg; coördinator Radicale vernieuwing jeugdzorg.
♦ Frido Kraanen, lid Raad van Bestuur van zorgorganisatie Omring; bestuurder van Gelre Ziekenhuizen.
♦ Jos de Blok, oprichter en directeur van Buurtzorg Nederland.
♦ Marcel Canoy, hoogleraar gezondheidseconomie aan de VU.
♦ Albert Jan Kruiter, oprichter en onderzoeker bij Instituut voor Publieke Waarden
Inschrijven via een mail naar transformatiereeks2024@andragologie.org
Klik hier voor flyer over collegereeks Van crisis tot transformatie in de zorg: https://beroepseer.nl
Steven de Waal is voorzitter en oprichter van Public Space Foundation, een strategische Denktank voor Actief burgerschap en maatschappelijk ondernemerschap. Hij is tevens lid van de Denktank Jeugdsprong
Boek Het zal mijn zorg zijn; 7 routes naar een gezond zorgstelsel (2023), door Steven de Waal: https://publicspace.nl/het-zal-mijn-zorg-zijn-7-routes-naar-een-gezond-zorgstelsel/
Public Space Foundation: https://publicspace.nl/
Denktank Jeugdsprong: https://beroepseer.nl
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Geef een reactie