Skip to main content

Betrouwbare journalistiek in een tijd van generatieve AI

The European Broadcasting Union (EBU)*) heeft een uitgebreid rapport uitgebracht over het gebruik van generatieve AI**)  in de journalistiek. Trusted Journalism in the Age of Generative AI bevat interviews met veertig experts, internationale voorbeelden en een routekaart die rekening houdt met kansen en risico’s. Nele Goutier besteedt er aandacht aan in de Nieuwsbrief over AI en de toekomst van de journalistiek van 6 juli 2024 van het vakblad Villamedia

Enkele interessante inzichten:

– Sommige experts voorspellen dat de journalistiek door de opkomst van GenAI verandert van een push naar een pull activiteit. Dat wil zeggen: niet de maker, maar de gebruiker kiest de onderwerpen én in welke vorm die geserveerd worden.
– Risico’s zijn onder te verdelen in drie categorieën: gevaren die voortkomen uit de manier waarop modellen werken (bijvoorbeeld hallucinaties), gevaren die ontstaan door de manier waarop mensen met tools omgaan (door bijvoorbeeld niet goed te factchecken) en gevaren door afhankelijkheid van big techbedrijven. Wat dat laatste op termijn doet met rechten, vrijheden en het publieksvertrouwen, is voorlopig de grootste vraag.
– Ook positief nieuws: de huidige generatie mediamakers is volgens het rapport beter in staat om met technologische veranderingen om te gaan dan hun voorgangers – met oog voor zowel kansen als risico’s en het besef dat niets doen geen optie is.

Algemeen erkende, ethische basis

Het rapport bevat tevens vijftien gedetailleerde casestudies over het gebruik van synthetische stemmen, live ondertiteling, automatische transcriptie en AI-gegenereerde vertaling, het gebruik van AI-ondersteunde newsroom tools en het gebruik van AI voor community management. Daarnaast worden veertien vragen gesteld met antwoorden van vooraanstaande experts uit de media-industrie en de academische wereld. AI-consultants, media-strategen en adviseurs, medewerkers van Oxford Internet Institute, Reuters Institute, Geneva Centre for Security Policy, Axel Springer, ARD, NPO, Deutsche Welle, Yale University, Santa Fe Institute.

Eric Scherer, directeur Nieuws MediaLab en Internationale Zaken bij France Télévisions & voorzitter van EBU-nieuwscomité in het Voorwoord:
«Journalistiek heeft een solide, algemeen erkende, ethische basis. We behoren de integriteit van informatie te beschermen in het tijdperk van generatieve AI. Ethiek behoort richting te geven aan onze technologische keuzes; het menselijk oordeel behoort de kern te blijven van onze  redactionele beslissingen. We behoren de samenleving ook te helpen met het onderscheid maken tussen authentieke inhoud en synthetische creaties en actief deel te nemen aan het wereldwijd beheersen van AI».

Generative AI Guides: Do’s & Don’ts

Het laatste hoofdstuk bevat een Generative AI Guides met Do’s & Don’ts. Wanneer er verslag wordt gedaan van snel ontwikkelende technologieën zoals AI, kan het moeilijk zijn een evenwicht te vinden tussen het beschrijven van echte vooruitgang en kritiek van potentiële effecten en vragen over macht, controle en voordeel. Toch is nauwkeurige verslaggeving over generatieve AI van cruciaal belang omdat het de publieke perceptie, beleidsvorming en beslissingen van de sector beïnvloedt – vooral tijdens deze cruciale adoptiefase. Om verslaggevers en managers te helpen dit complexe onderwerp effectief te verslaan, is er een gidsje samengesteld met vier do’s en vier don’ts.

Downloaden rapport News Report 2024: Trusted Journalism in the Age of Generative AI, EBU, Genève, Zwitserland, 2024:
www.ebu.ch/files/live/sites/ebu/files/Publications/Reports/open/News_report_2024.pdf

EBU Academy School of Al – de thuisbasis van leren en ontwikkelen op het gebied van kunstmatige intelligentie voor EBU-leden en andere mediaprofessionals: https://academy.ebu.ch/schoolofai

EBU News Report focuses on trusted journalism in the age of generative AI, EBU, 24 juni 2024: www.ebu.ch/news/2024/06/ebu-news-report-focuses-on-trusted-journalism-in-the-age-of-generative-ai


Noten

*) De European Broadcasting Union (EBU) is ’s werelds toonaangevende alliantie van publieke media (Public Service Media – PSM). EBU heeft 113 lidorganisaties in 56 landen en 31 geassocieerde organisaties in Azië, Afrika, Australazië en Noord- en Zuid-Amerika. www.ebu.ch/home
Background Information (European Broadcasting Union), Raad van Europa – Council of Europe: www.coe.int/en/web/freedom-expression/background-information-ebu

**) Generatieve AI  is een vorm van artificiële intelligentie (kunstmatige intelligentie) die nieuwe content kan creëren, zoals afbeeldingen, video’s, audio en tekst. Een voorbeeld hiervan is de chatbot ChatGPT. GenAI genereert nieuwe en unieke output op basis van een prompt van een gebruiker door analyse van grote hoeveelheden bestaande data. Een prompt is input die je levert aan bijvoorbeeld een chatbot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.