Wat is passie eigenlijk?

de_passie_van_de_professionalOp de website van The Atlantic van 9 juni 2011 staat het artikel van Lane Wallace: The Value of Following Passion in a Jobless World.
Het gaat over passie, een begrip dat we de laatste jaren te pas en te onpas tegenkomen, vooral in verband met werk, beroep, het zoeken van een baan, management of coaching. Centraal staat vaak de grote vraag ‘Hoe vind ik mijn passie?’. Het aantal logo’s van bedrijven, organisaties en boektitels met het woord passie erin verwerkt is niet te tellen.

Wallace reageert in haar artikel onder meer op een bijdrage van New York Times-columnist David Brooks die op 30 mei 2011 schreef dat het volgen van je dromen en passie een narcistische bezigheid is (It’s Not About You).

Daar is Wallace het niet mee eens: “Hoe vaak we het begrip passie ook gebruiken bij het werven van betrokkenheid voor het bedrijf of bij het verheerlijken van romantische bezieling, het wordt vaak verkeerd opgevat of verward met andere motivaties.
Veel mensen denken dat dromen en passie zijn zoals Brooks heeft beschreven: als een hopeloos idealistische, zelfzuchtige of onverantwoordelijke keuze die diametraal staat tegenover betrokkenheid met anderen, verantwoordelijkheid, vertrouwen of succes. Maar ik heb me het laatste anderhalf jaar beziggehouden met onderzoek naar passie en naar mensen die gepassioneerd hun weg in het leven volgen en ik heb niets kunnen ontdekken dat strookt met Brooks opmerking of overtuiging.
passie_en_professie
mart_smeets_passieIk zou eerder beweren dat passie een van de belangrijkse elementen van elk voornemen is om een gemeenschap te verbeteren, om iets van waarde te bouwen in de wereld en zelfs om moeilijke tijden of een ontmoedigend, economisch klimaat te doorstaan. Het feit dat passie ook een gevoel van voldoening bij de mens weet op te wekken, is zeker een van de voordelen – maar dat is niet de drijvende kracht die iemand noodzaakt tot de weg van passie.

Dit wil niet zeggen dat passie geen risico’s kent of een prijs heeft. Passie is een zeer complexe energie met vele gezichten. Maar als we kwistig met het woord omspringen en pas afgestudeerde jonge mensen óf uitbundig aanmoedigen het te volgen, óf hen waarschuwen zich er verre van te houden, dan loont het de moeite een aantal algemene misverstanden over passie de wereld uit te helpen en te gaan vertellen wat passie is… en niet is”.

The Value of Following Passion in a Jobless World, door Lane Wallace, The Atlantic, 9 juni 2011: www.theatlantic.com/

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer