Skip to main content

Politieknuppel.nl

 

YouTube, dd. 17/06/2012.

Een politieagente schopt bij een arrestatie een dronken man in zijn kruis en geeft hem daarna nog enkele knietjes. Haar mannelijke collega staat erbij en kijkt ernaar. Op de achtergrond hoor je afkeurend geschreeuw van mensen die dit tafereel gadeslaan.

Arno Bonte, GroenLinks-raadslid te Rotterdam, heeft waarschijnlijk nog nooit een politieknuppel in zijn handen gehad, laat staan dat hij ermee heeft moeten slaan om zich te verdedigen of om iemand tot inzicht te brengen. Diezelfde man liet via de media weten dat buitensporig en onnodig geweld door politie steeds vaker voorkomt. Op de door hem opgerichte website politieknuppel.nl waren binnen anderhalve week  ruim 100 meldingen binnengekomen, zo vertelde hij met enige trots in het televisieprogramma Debatop2. In zeker 15 gevallen zou het om buitensporig en onnodig geweld van politiemensen tegen burgers zijn gegaan, die al of niet in de boeien waren geslagen of niet agressief waren, aldus Bonte op de website van GroenLinks. Uit niets bleek of die klachten terecht waren of niet.

Zomaar een incident waarbij de politie in een negatief daglicht komt staan.

Ik werd onrustig bij de gedachte dat er zoveel mis zou zijn bij de politie en probeerde via een zoektocht op de digitale snelweg een ommezwaai te geven aan dat onrustgevoel. Ik schrok van de grote aantallen negatieve reacties, waarvan het merendeel elk fundament en elke nuance miste.

De tijd dat de politie een nationaal knuffeldier (vriend en helper) was, is al lang voorbij. Volgens mij ontstonden die termen alleen in hoofden van mensen die niet gehinderd werden door enige kennis van zaken.

Politici zullen moeten beseffen dat zij een respectabele afstand dienen te houden van de politietaken en tegelijkertijd voldoende inzicht in en respect voor het werk van de dienders moeten hebben, zodat zij op een verantwoorde wijze hun taak als bevoegd gezag of volksvertegenwoordiger kunnen uitvoeren.  Een knuppel in het hoenderhok gooien kan nooit kwaad. Maar als je zelf de knuppel bent en niet eens door hebt in welk hok je die gooit en wat de gevolgen ervan zijn, dan is er wel het een en ander mis. Dan is er al snel sprake van stemmingmakerij.

Arno Bonte is daar een sprekend voorbeeld van.

Jacques

www.deblauwediender.nl