Skip to main content

De terugkeer van beroepseer bij gerechtsdeurwaarders

juist-magazineIn  het 6e nummer van JUIST magazine (maart 2012) staat een interview met advocate Erica Schruer, De terugkeer van beroepseer. JUIST magazine is het vakblad van Flanderijn, organisatie van incasso- en gerechtsdeurwaarders, opgericht in 1948.

Erica Schruer: “Oude, ambachtelijke waarden als beroepstrots en maatschappelijke verantwoordelijkheid zijn in veel beroepsgroepen ondergesneeuwd geraakt. Dat is jammer, omdat juist deze waarden een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het functioneren van een beroepsgroep – deurwaarders niet uitgezonderd”.

Schruer was indertijd lid van de Commissie Evaluatie Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders. Deze commissie heeft in het rapport ­’Noblesse oblige’ destijds kritiek geuit op de beroepsorganisatie van gerechtsdeurwaarders KBvG: deze zou te weinig het ’gildegevoel’ bevorderen. Onlangs pleitte zij voor een meer ambachtelijke benadering in de schuldhulpverlening.

Wat verstaat zij onder zo’n ’ambachtelijke benadering’ en het bijbehorende ’gildegevoel’?
Schruer: “”Die ambachtelijkheid komt wat mij betreft vooral tot uitdrukking in een bepaald verantwoordelijkheidsgevoel, een zekere beroepseer. Die beroepseer grijpt historisch terug op de gilden, en was in feite tweeledig. Ten eerste was er natuurlijk de vaardigheid, de kunde, van de beroepsgroep. Dat is een heel belangrijk onderdeel van een ambacht: je werk goed doen. Vakmanschap is meesterschap. Daarnaast bracht die vaardigheid ook een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee: een bereidheid om te participeren in het maatschappelijk debat, en ook daarin eer te stellen.”

Daarvan was in het verleden dus te weinig sprake bij de deurwaarders?
”Ja. Ik – en ik was niet de enige – vond dat die waarden wat ondergesneeuwd waren geraakt onder meer door de invoering van de marktwerking en de daarmee gepaard gaande verharding…..”

Lees het hele artikel De terugkeer van beroepseer in JUIST, voorjaar 2012: https://issuu.com/creativevenue/docs/juist__6_-_flanderijn__maart_2012_