Skip to main content

De Goed Werk Maatschappij

goed werk maatschappij logoBeroepstrots heeft een ongekende kracht die het beste in professionals en organisaties naar boven haalt. Hoe kunnen wij beroepstrots en daarmee kwalitatief goed werk in de praktijk versterken? Dat is de vraag waar Stichting Beroepseer aan werkt door het belang van professionaliteit maatschappelijk onder de aandacht te brengen en individuele professionals en hun organisaties in de praktijk te ondersteunen.

Om nog duidelijker over het voetlicht te brengen wat de stichting Beroepseer specifiek voor organisaties kan betekenen, heeft de stichting de Goed Werk Maatschappij (GWM) in het leven geroepen. De Goed Werk Maatschappij is het uitvoeringsteam van de stichting Beroepseer en organiseert begeleidingstrajecten die Goed Werk en beroepstrots dichterbij brengen. Het doel is om betere dienstverlening te realiseren in een maatschappij die snel verandert. Daartoe is de zoektocht naar en de reflectie op de kern van het werk cruciaal: doen wij het goed en doen wij de goede dingen?

Aanbod

De Goed Werk Maatschappij biedt hierbij een bottom-up aanpak – de Goed Werk aanpak’ – waarbij professionals worden uitgedaagd meer eigenaar te worden van de kwaliteit van het eigen werk en daar zelf verantwoordelijkheid voor te nemen. Deze aanpak is gebaseerd op een grootschalig wetenschappelijk onderzoek dat is ontwikkeld door professor Howard Gardner van Harvard University. Goed Werk bestaat uit drie elementen: Vakmanschap, Betrokkenheid en Verantwoordelijkheid. Professionals bezitten een bepaalde deskundigheid en expertise (Vakmanschap). Zij zijn begaan met hun werk en de resultaten daarvan (Betrokkenheid) en zij zijn in staat om verantwoordelijk te handelen (Verantwoordelijkheid).

De Goed Werk aanpak kent twee varianten: een Goed Werk traject en een Goed Werk plaats. Daarnaast verzorgt de Goed Werk Maatschappij lezingen, publicaties en wetenschappelijk onderzoek naar professionaliteit en beroepstrots.

De Goed Werk Maatschappij wil op de werkvloer concreet en praktisch helpen om in de eigen werksituatie beroepstrots te versterken en er voor te zorgen dat professionals hun werk naar eer en geweten kunnen doen. De Goed Werk Maatschappij stimuleert organisaties en professionals om hun ruimte te verkennen aan de hand van de Goed Werk benadering om betere dienstverlening te realiseren. Door middel van een divers aanbod aan activiteiten probeert de Goed Werk Maatschappij organisaties en professionals te ondersteunen.

Goed Werk in het Openbaar Bestuur

De Stichting Beroepseer heeft op basis van de Goed Werk-aanpak trajecten uitgevoerd bij diverse overheidsorganisaties zoals het ministerie van I&M, de Belastingdienst, de Douane, het Openbaar Ministerie en het Nederlands Register van Gerechtelijk Deskundigen. In al deze organisaties bracht deze aanpak de dialoog op gang over de kern van het werk. Het bracht uitvoerende professionals in positie om te benoemen wat de kern van hun vakmanschap is en gaf een verdieping over morele dilemma’s en persoonlijke betrokkenheid. Wat er echt speelt in de uitvoering kwam op tafel en de deelnemers (her)ontdekten een taal om met hun leidinggevenden weer in gesprek te gaan over wat er echt toe doet, óók als dat ongemakkelijk is. De Goed Werk-aanpak biedt inzicht in bevorderende en belemmerende factoren voor Goed Werk en laat deelnemers zien wat er nodig is om Goed Werk in de praktijk te brengen. Aan het eind van deze trajecten hebben deelnemers zelf concrete initiatieven genomen om de aandacht voor vakmanschap in de organisatie vast te houden en Goed Werk in de eigen organisatie dichterbij te brengen.

De directeur van de Douane in Groningen vatte de opbrengst van het traject in haar organisatie als volgt samen:

“Het Goed Werk traject heeft voor onze organisatie opgeleverd dat medewerkers zich veel meer bewust zijn van de waarden die zij belangrijk vinden voor het uitvoeren van hun werk. Ook hebben ze meer zicht op wat zinvol werk voor hen betekent. Zij weten dat hun cirkel van betrokkenheid groter is dan hun cirkel van invloed en zijn nu op zoek naar mogelijkheden om steeds de dialoog daarover aan te gaan. Het traject helpt de organisatie om goed en steeds beter werk te leveren met meer (ruimte voor) zingeving.”

THIJS JANSEN, ALEXANDRIEN VAN DER BURGT, MARGREETH KLOPPENBURG EN MAURITS HOENDERS

Ga voor meer informatie naar de website van de Goed Werk Maatschappij (De Goed Werk Maatschappij heeft gefunctioneerd tot medio 2018. Begeleidingstrajecten, taken en programma’s  zijn overgeheveld naar Stichting Beroepseer. Daartoe behoren ook    lezingen en publicatiesm en wetenschappelijk onderzoek naar professionaliteit en beroepstrots.
Klik in het menu op de website van Beroepseer op Ons aanbod voor een compleet overzicht: https://beroepseer.nl/ons-aanbod/)