Erik van Zuidam uitgeroepen tot Rijnlander van het Jaar 2017. Van harte gefeliciteerd!
“Het is hem gelukt. Een absoluut unicum. Erik van Zuidam is de allereerste Rijnlander van het Jaar. De eerste in een nog lange reeks, die met hem begint. De prijs bestaat uit een Rijnland wisseltrofee in de vorm van een authentiek stukje Limes, alsmede een ingelijste oorkonde”.
Met deze woorden reikte Jaap Peters in Groningen op 15 februari 2017 de wisseltrofee met oorkonde uit aan Erik van Zuidam vanwege zijn “buitenproportionele bijdragen aan de naamsbekendheid van het Rijnland-model in Groningen alsmede omstreken”.
Van Zuidam werd Rijnlander van het Jaar 2017 op de dag van zijn afscheid als directeur van de Veiligheidsregio Groningen, een in 2014 van start gegaan samenwerkingsverband van overheidstaken en hulpdiensten w.o. de brandweer. Al in de beginfase, tijdens het opzetten van deze regionale samenwerking in 2012 heeft Van Zuidam zich sterk gemaakt voor realisering van het Rijnlandse organisatiemodel. Van Zuidam begon zijn loopbaan in 1978 als 22-jarige inspecteur van politie in Groningen.
Jaap Peters, organisatie-activist, heeft het begrip Rijnlands organiseren geïntroduceerd als tegenpool van het Angelsaksische model. Het Rijnland-model richt zich op producten en diensten, het is contextgedreven, het gaat om het primaire proces. Centraal staat de plek waar het werk wordt gedaan. Het Angelsaksische model is gericht op handel, de beurswaarde is het belangrijkste en de regie wordt door de top gevoerd. Daar geldt ‘regels zijn regels’, mensen moeten doen wat door anderen voorgeschreven is.
In 2007 richtte Peters zijn organisatie DeLimes op in Zwammerdam (bij Alphen aan den Rijn), een plek die op de voormalige grens – Limes – van het Romeinse Rijk ligt.
Met enthousiasme en persistentie
In het juryrapport staat dat Van Zuidam in woord en geschrift heeft bijdragen aan het handen en voeten geven van de praktijk van het Rijnlands gedachtegoed: “Hij heeft de veiligheidsregio met groot enthousiasme en persistentie richting Rijnlands werken gestuwd en ertoe aangezet dat dit daar nu een gedragen visie is. Hij deed dat onder andere door mensen systematisch op te leiden c.q. te laten opleiden in het gedachtegoed van het Rijnland model”.
Van Zuidam is sinds 2014 voortrekker van Stichting Beroepseer: “Ik vind het geweldig om daar één van de vele voortrekkers van te mogen zijn”. In een video over zijn visie op regionale samenwerking vertelde hij dat hij een organisatie wilde opbouwen die past bij het tijdsgewricht waarin we momenteel leven: “We leven niet meer in een tijd van veranderingen. We leven in een verandering van tijdperken”. Eerder schreef hij dat… “noodzakelijke veranderingen nooit bij meerderheden beginnen. Een vitale democratische samenleving en eigentijdse organisaties koesteren daarom pluriformiteit en minderheden”.
Als afscheidscadeau heeft Van Zuidam aan alle vijfentwintig directeuren van de Veiligheidsregio’s en al zijn vijfentwintig leidinggevenden het essay Ambtelijk vakmanschap en moreel gezag van Gabriël van den Brink en Thijs Jansen cadeau gegeven.
Stichting Beroepseer feliciteert Erik van harte met deze bijzondere, eigentijdse onderscheiding!
De wisseltrofee Rijnlander van het Jaar
Meer info over de wisseltrofee op DeLimes: www.delimes.nl