Skip to main content

Podcastserie ‘Hallo Hannah’ gaat over dilemma’s van ambtenaren en zet aan tot reflectie

Onder de titel Hallo Hannah is een serie podcasts te beluisteren over dilemma’s waarvoor ambtenaren komen te staan. Over hun morele vragen, politieke en ambtelijke macht, transparantie en tegenspraak.

In de eerste aflevering van 22 maart 2023 vertellen rijksambtenaren over de inhoud van hun werk. Wat maakt het boeiend, mooi en lastig? Luister naar verhalen over momenten waarop zij aarzelden over een opdracht, of een opdracht niet wilden uitvoeren, omdat deze niet strookte met de grondwet, of niet zinnig leek. Los van de vraag wie er gelijk had, roept dit vragen op over wat het werk van ambtenaren kenmerkt: de politiek formuleert de opdracht, en ambtenaren voeren die zo goed mogelijk uit, terwijl een ambtenaar ook de opdracht heeft zich in te zetten voor de samenleving waarbij ‘bewusteloze gehoorzaamheid’ volgens de eigen integriteitscode niet is toegestaan. De podcast laat deze spanning horen en wil aanzetten tot reflectie daarop.

De vijfde aflevering  van 15 juli 2024 gaat over tegenspraak. Hoe het is om ‘nee’ te zeggen wanneer je gevraagd wordt iets te doen in je werk dat een burg te ver is? Mag of moet je als ambtenaar bijvoorbeeld liegen als de politiek dat van je vraagt? Of mag je dan werk weigeren? Moet je je blijven uitspreken wanneer er een misstand dreigt te ontstaan, ook wanneer mensen zeggen dat je het maar moet loslaten?

Hannah Arendt (1906-1975) was een Duits-Amerikaanse Joodse filosofe en politiek denker. Ze werd bekend door haar analyse van een totalitaire samenleving en haar verslag van het Eichmann-proces in het boek Eichmann in Jeruzalem: de banaliteit van het kwaad (1965).

De serie is gemaakt door Firma MES in opdracht van het Hannah Arendt Podium, onderdeel van het Rijksbrede programma Dialoog & Ethiek dat is opgericht in 2021 en als doel heeft het bereiken van een toegenomen besef van rijksambtenaren voor ethische vraagstukken en de relevantie daarvan voor het eigen, ambtelijk functioneren en een investering in het ambtelijk vakmanschap.
Meer info over de podcastserie Hallo Hannah op: https://www.grenzeloossamenwerken.nl/dialoog-en-ethiek/hannah-arendt-podium/podcast-hallo-hannah

De serie is te beluisteren op Spotify: https://open.spotify.com/show/5MypbP0uyWIZcnEtLuKSnN

Aflevering 5: De tegenspraak (15 juli 2024)
Aflevering 4: De lijn (27 mei 2024)
Aflevering 3: Transparantie (23 april 2024)
Aflevering 2: Eigen grenzen ( 20 juni 2023)
Aflevering 1: Morele vragen ( 22 maart 2023

Firma MES over Podcast Hallo Hannah: https://firmames.nl/projecten/hallo-hannah/

Hieronder de trailer van de serie Hallo Hannah

De vierde macht on tour

Op 28 september 2024 vindt in Theater aan het Spui in Den Haag de première plaats van De vierde macht on tour: een pijnlijk absurdistische confrontatie tussen drie ambtenaren en een burgergroep op basis van gedegen research. Try-out voorstellingen zijn er op 25, 26 en 27 september 2024.
Een eerdere versie van De vierde macht was te zien in het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en volledig uitverkocht. Deze ‘on tour’ versie is aangepast voor de theaters en nieuw van vorm en inhoud. Meer info op Firma MES: https://firmames.nl/projecten/de-vierde-macht-on-tour/

 

Foto bovenaan is gemaakt door Harry Cunningham @harry.digital

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.