- Dit evenement is voorbij.
Nacht van de Sociologie
25 november 2022 | 20:00 - 26 november 2022 | 01:00
De Duitse ‘onthaastingsgoeroe’ Hartmut Rosa presenteert zijn nieuwe boek Onbeschikbaarheid, over hoe we niet naar een ‘beschikbare’, maar ‘toegankelijke’ wereld moeten streven. Wel eens bang geweest op straat en bezorgd of voorbijgangers zouden helpen? Maria Rosenkrantz Lindegard ontdekte in haar baanbrekende onderzoek dat de meeste voorbijgangers wél ingrijpen, maar ook wanneer zij niet ingrijpen…
Familiesocioloog Renske Keizer laat zien hoe opvoeding van kinderen en hun latere maatschappelijke positie samenhangen, met speciale aandacht voor de rol van vaders. Daarnaast een bijzonder gesprek met de voorzitter van de Onderwijsraad Edith Hooge en Kees Vuyk over de erfelijkheid van intelligentie: deze zorgt volgens Vuyk voor een tweedeling in Nederland en de nadruk op kansenongelijkheid in het onderwijs moet stoppen.
Verder: wie wint De sociologische bril, de prijs voor het beste sociologische boek van 2021? DJ Pepper zorgt voor een funky sociologische sfeer en laat aan het einde van de avond alle verschillen tussen mensen vervagen…
Onbeschikbaarheid – Hartmut Rosa
De Duitse socioloog Hartmut Rosa brak internationaal door met zijn boek Resonanz en het in het Nederlands vertaalde Pleidooi voor onzekerheid. Zijn nieuwe boek Onbeschikbaarheid is een samenvatting én actualisering van eerder gedachtegoed in het licht van de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne. Tegenover het gangbare streven naar een beheersbare en beschikbare wereld, pleit Rosa voor een ‘toegankelijke’ verhouding met de wereld, een resonantie.
Hartmut Rosa is hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Jena en directeur van het Max-Weber College aan de universiteit van Erfurt. Rosa studeerde politicologie, filosofie en germanistiek in Freiburg, Berlijn en Mannheim. Voor zijn boek Resonanz ontving Rosa de Tractatus-prijs 2016 voor beste essayistiek.
Mensen helpen slachtoffers op straat wél – Maria Rosenkrantz Lindegard
In 1964 werd Kitty Genovese op straat vermoord. Volgens de New York Times waren maar liefst 38 mensen getuige van deze moord, maar niemand greep in. Dit is bekend geworden als het ‘omstander-effect’: als veel mensen getuige zijn van een ongeluk of conflict neemt niemand verantwoordelijkheid. Maar later ontstonden twijfels: mensen zouden de politie wèl hebben gebeld en het getal van 38 getuigen zou overdreven zijn. Tegenwoordig hangen overal op straat camera’s. Marie Rosenkrantz Lindegard ontdekte na analyse van honderden ongelukken en conflicten dat in meer dan 90% van de gevallen omstanders wèl helpen. De vraag is eerder: wanneer grijpen omstanders niet in? Verschilt deze hulpvaardigheid per land? En wat kun je het beste zelf doen op straat bij een incident of ongeluk?
Marie Rosenkrantz Lindegaard is bijzonder hoogleraar Dynamics of Crime and Violence aan de Universiteit van Amsterdam. In haar onderzoek richt Lindegaard zich op het gebruik van beveiligingscamera’s. Inzet is het vinden van verklaringen voor criminaliteit en geweld zodat deze voorkomen kunnen worden.
De sociologische bril
Sinan Cankaya schreef met Mijn ontelbare identiteiten het beste publiek-sociologische boek van 2020. Wie wint er in 2021? Bestuurssocioloog en juryvoorzitter Mark van Ostaijen reikt de prijs uit; aansluitend interview met de winnaar.
Kansenongelijkheid en de erfelijkheid van intelligentie – Edith Hooge en Kees Vuyk
Al meer dan een halve eeuw gaan kinderen uit armere gezinnen studeren en velen hebben daarna carrière gemaakt. Dat is heel mooi, maar volgens Kees Vuyk zit er een levensgrote adder onder het gras: intelligentie is in hoge mate erfelijk. Doordat slimme kinderen vertrekken uit armere milieus ontstaat een onderklasse van mensen voor wie studeren een onmogelijk ideaal is. Dit leidt volgens Vuyk tot een tweedeling in de maatschappij, veel frustratie en een groei van het populisme. Moet de overheid stoppen met de nadruk op kansenongelijkheid in het onderwijs? Moeten de kwaliteiten van de hand (ambachten) en het hart (zorg) net zo hoog gewaardeerd worden als die van het hoofd? Kees Vuyk gaat hierover in gesprek met Edith Hooge.
Edith Hooge is voorzitter van de Onderwijsraad, die advies geeft over onderwijsbeleid en -wetgeving aan de regering en de Eerste en Tweede Kamer. Daarnaast is zij hoogleraar Onderwijsbestuur aan TIAS, Universiteit van Tilburg.
Kees Vuykwas universitair hoofddocent geesteswetenschappen en won met zijn boek Oude en Nieuwe Ongelijkheid de Socrates Wisselbeker voor het belangrijkste filosofische boek van 2017.
Waar je wieg staat… – Renske Keizer
Familiesocioloog Renske Keizer doet onderzoek naar de invloed van ouders op de maatschappelijke positie van hun kinderen. Welke opvoeding leidt tot een gunstige positie? Wat kunnen vrouwen en mannen hieraan bijdragen? Heeft een kind een vader en moeder nodig voor een optimale voorbereiding op het leven?
Renske Keizer is hoogleraar Familiesociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Keizer wil met haar leerstoel inzicht vergroten in de rol die familie speelt in het ontstaan en voortbestaan van sociale ongelijkheid. In 2016 werd zij geselecteerd als een van de 25 meest talentvolle jonge wetenschappers aan alle Nederlandse en Vlaamse universiteiten.
DJ Pepper
Nederlands enige echte sociologische DJ draait tussen de presentaties in de Grote Zaal funky hits en monumentaal onbekend werk uit de geschiedenis van de soul en funk. En aan het eind van de avond brengt hij de mensen bij elkaar en vallen alle verschillen weg, zie ook www.pepperandsoul.nl.
Datum en tijd: Vrijdag 25 november 2022, van 20:00 – 01:00 uur
Plaats: Debatcentrum Arminius, Museumpark 3, Rotterdam
Entree € 25,00; studenten en Rotterdampas € 20,00
Bestellen tickets en meer info bij Arminius: https://arminius.nl/nacht-van-de-sociologie-2/