Ic-verpleegkundigen van UMC’s komen met manifest tegen werkdruk en managementcultuur

“Qua zorgpersoneel is het eigenlijk allang code zwart”, twittert een intensive care-verpleegkundige in opleiding: “We zijn met minder, we zijn opgebrand, we worden structureel ondergewaardeerd. De zorgcrisis is een bestuurscrisis geworden”.
Niet het aantal coronabesmettingen, maar het gebrek aan zorgpersoneel zou het grootste probleem zijn. Het blijkt dat meer dan 27.000 zorgmedewerkers de zorg in de afgelopen anderhalf jaar hebben verlaten. Meer handen aan het bed zou tot minder coronamaatregelen leiden, volgens de mensen in het werkveld.

Manifest tegen werkdruk en voor meer zeggenschap

In het televisieprogramma Een Vandaag komen verpleegkundigen van universitaire centra aan het woord die fors uithalen naar de managementcultuur in de ziekenhuizen. Om hun grieven kracht bij te zeggen hebben ze een manifest tegen de werkdruk opgesteld.  Een belangrijk punt in het manifest is meer zeggenschap.
Is het niet eigenaardig dat verpleegkundigen niet wordt gevraagd te bepalen wat nodig is, hoewel zij wel de kennis in huis hebben om dat te doen?
Dat de werkdruk in de zorg al jaren hoog is, is geen nieuws. Wel werd het in coronatijd scherper zichtbaar, omdat de ic-capaciteit werd gekoppeld aan de coronamaatregelen, vertelt ic-verpleegkundige Irina Angyal: “Directies proberen dat allemaal op te lossen met extra apparatuur, extra technologie, extra bedden, extra ruimte, extra dokters. En nu komt er opnieuw een golf patiënten op ons af, en opnieuw is er niks aan het probleem gedaan. Dus opnieuw moeten we in de maatschappij allerlei maatregelen toepassen om het probleem beheersbaar te houden, terwijl als we meer handen aan het bed hadden, we meer patiënten op zouden kunnen vangen. En dan zijn er minder maatregelen nodig”.

Luister naar de ic-verpleegkundigen zelf

Een groep verpleegkundigen is de afgelopen weken bij elkaar gekomen onder de noemer Nurse Minded. Met het manifest willen ze opkomen voor hun vak en de patiënten. Het gaat om oplossingen aandragen voor het personeelstekort, voorkomen dat mensen uitstromen en het aantrekkelijk maken van het vak voor nieuwe collega’s.
Dat kan al door praktische en eenvoudige aanpassingen. Het verlagen van administratieve last bijvoorbeeld, zodat er meer tijd voor de patiënt is.

De boodschap van het manifest is verpleegkundigen in het werkveld vragen wat er verbeterd kan worden. Luister meer naar het ic-personeel zelf!

De verpleegkundige in opleiding twittert dat hij hoopt dat met het manifest de toon wordt gezet voor alle verpleegkundigen en verzorgenden. Die nu met ’t hart in de keel denken: ‘Daar gaan we weer, ik kan niet meer’.

Ic-verpleegkundigen klaar met regels van bovenaf in ziekenhuizen: ‘Met meer handen aan het bed waren minder coronamaatregelen nodig’, door Barbara van Gooi, Sander ‘t Sas, Een vandaag, AvroTros, 5 november 2021: https://eenvandaag.avrotros.nl

Zie ook: Een berisping voor een ouderenarts in een zwaar onderbezet verpleeghuis? Waar blijft het tuchtrecht voor falende managers? door Bert Keizer, Trouw, 29 oktober 2021: www.trouw.nl

U P D A T E

Nurse Minded – Aanbieden manifest m.b.t. oplossingen voor de tekorten in de zorg, aan vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) van de Tweede Kamer, 24 november 2021: www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/commissievergaderingen/details?id=2021A07658

Nurse Minded is een groep intrinsiek gemotiveerde (IC-)verpleegkundigen die zich inzet voor meer waardering, zeggenschap en resultaten voor verpleegkundigen. Voorzitter is Thomas Smits, intensive care-verpleegkundige Amsterdam UMC.

Het manifest is te downloaden op Nurse Minded: www.nurseminded.nl/?page_id=110

Meer info op Nurse Minded: www.nurseminded.nl

Linkedin Nurse Minded: www.linkedin.com/company/nurse-minded

Reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer