Kunnen we fraude voorkomen door te appelleren aan beroepseer? Interview met Thijs Jansen en Margreeth Kloppenburg
In Notariaat magazine – het informatie- en opinieblad voor en over het notariaat – staat een interview van Lex van Almelo met redacteuren Margreeth Kloppenburg en Thijs Jansen van het boek Artikel 5 – De beroepseer van de accountant.
Een vraag is of we fraude kunnen voorkomen door te appelleren aan beroepseer? Het antwoord is: Ja, want je bent niet domweg bezig met het toepassen van regels, maar je beziet de essentie van de regel in de bredere context.
Maar wat is beroepseer precies?
Thijs Jansen: “Het is een drietrapsraket van eigenwaarde, beroepstrots en beroepseer. Eigenwaarde ontleen je aan het vermogen om complexe vaardigheden onder de knie te krijgen. Dat geeft je het zelfvertrouwen om je vervolgens te bekwamen in nieuwe complexe vaardigheden. Beroepstrots is dat iemand individueel op zoek is naar erkenning, waardering, complimenten en aandacht, zonder daarom te vragen. Bij beroepseer streef je collectief expliciet naar kwaliteit en formuleer je samen eisen waarop je afgerekend wilt worden door anderen. Je legt collectief de lat hoger en kunt en wilt daarop worden afgerekend. Veel beroepsgroepen zijn met beroepseer bezig, vaak defensief als reactie op toenemende regeldruk. Wij zeggen: wees proactief en verzet je tegen idiote eisen”.
Margreeth Kloppenburg: “De 53 maatregelen in het publiek belang, waarmee de accountancysector in 2014 kwam, gaan voorbij aan de kracht van de professional”.
Jansen: “Die moet zelf zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid willen nemen. Wanneer je jouw beroepseer onvoldoende waarmaakt, gaan anderen zich met jou bemoeien en komen die met maatregelen die niet van jou zijn. Maar als je zelf met meer dan 50 maatregelen komt, denkt het publiek wellicht: wat hebben die accountants de afgelopen jaren in hemelsnaam gedaan dat er zo veel maatregelen nodig zijn?”
Kloppenburg: “Een hoogleraar vat het in ons boek als volgt samen: zou jij een auto kopen met 53 mankementen?”
Wat zijn die mankementen?
Jansen: “Accountantskantoren zijn zich steeds meer gaan richten op lucratief advieswerk en hebben de controle tot bijzaak gemaakt terwijl die van oudsher de kerntaak is. De kwaliteit van de controle heeft daaronder geleden en dat heeft geleid tot enorme schandalen”.
Kloppenburg: “Daardoor is het maatschappelijk vertrouwen in de accountant verminderd. De accountants hebben net als notarissen een wettelijke controletaak namens het maatschappelijk verkeer. Het is onbegrijpelijk dat accountants het zover hebben laten komen, terwijl zij zo’n eervolle taak in handen hebben”.
Lees het hele interview met Thijs Jansen en Margreeth Kloppenburg: Fraudepreventie: ‘Beroepseer vraagt om hard werken en enorm veel ambitie’, door Lex van Almelo, Notariaat magazine, no 2, maart 2018: www.knb.nl
Voor PDF klik hier.
Artikel 5. De beroepseer van de accountant, redactie Margreeth Kloppenburg en Thijs Jansen, een uitgave van Stichting Beroepseer, 250 p., 2017, 32,50 euro: https://beroepseer.nl
2018 Jubileumjaar
In 2018 bestaat de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) 175 jaar. De KNB laat dit jubileum niet ongemerkt voorbijgaan. Onder het motto ‘Notaris, met recht het mooiste beroep!’ worden het gehele jaar door tal van bijeenkomsten en activiteiten georganiseerd. Bijvoorbeeld: van 15 tot en met 30 maart 2018 vinden er vijf regiobijeenkomsten plaats. Thema: fraudepreventie. Uitgenodigd zijn accountants om te praten over o.a. beroepseer. www.knb.nl
U P D A T E
Revival van de ethische professional, door Jeppe Kleyngeld, Accountantweek, 4 juli 2019: https://accountantweek.nl