IC-verpleegkundigen verlaten de IC na coronapandemie
De beroepsvereniging V&VN voor verpleegkundigen en verzorgenden heeft alarm geslagen. Voorzitter Bianco Buurma: “Het is onheilspellend: er zijn nu aanzienlijk minder IC-verpleegkundigen aan het werk dan vóór de coronapandemie. Terwijl we juist méér IC-verpleegkundigen nodig hebben. Hierdoor kunnen we bij een volgende coronapiek nauwelijks nog opschalen op de IC’s. De personeelstekorten worden steeds nijpender. Niet alleen op de IC’s, maar in alle onderdelen van de zorg. Het demissionaire kabinet loopt ondertussen met een wijde boog om de nationale zorgcrisis heen” .
Waarom verlaten IC-verpleegkundigen hun baan? Op het online platform ZZP-er in de zorg geeft oprichter Lex Tabak een verklaring. Hij schrijft:
“Voor de pandemie uitbrak, hadden de Nederlandse ziekenhuizen samen 1050 IC-bedden beschikbaar. De bezetting op die bedden was al problematisch. Berichtgeving over tekorten aan IC verpleegkundigen stamt al uit 2016 en die boodschap is in feite niet veranderd in 2021. Ondanks die 5 jaar oude werkelijkheid, wordt er nog steeds gesproken over IC-capaciteit alsof de personele krapte geen issue is.
Tijdens de eerste coronagolf moest het aantal IC-bedden van 1050 naar 2000, liefst 2400. Dit bleek onmogelijk, door het reeds bestaande tekort aan IC verpleegkundigen van dat moment. Tijdens de eerste golf kon met veel hulp van allerlei andere disciplines nog opgeschaald worden tot 1800 bedden, in het najaar van 2020 was dat 1700. Beroepsorganisatie V&VN stelt nu dat met kunstgrepen er mogelijk 1350 bedden beschikbaar kunnen worden gemaakt. Het aantal IC bedden loopt terug, omdat IC-verpleegkundigen ermee stoppen. Waarom verlaten IC-verpleegkundigen de IC na de coronapandemie?”
Geen verbeteringen, al jaren niet
De coronapandemie heeft een aantal zaken die al jaren speelde, in korte tijd zeer nadrukkelijk voor het voetlicht gebracht. IC-verpleegkundigen ontdekten dat er zelfs tijdens corona geen verbetering kwam in hun werk- en arbeidsomstandigheden.
Tijdens de pandemie is er op IC’s over de hoofden van medewerkers heen gepland. Ze hadden te weinig inspraak in het rooster.
Er bleken verkeerde materialen voorradig te zijn of onvoldoende materialen, of er ontbraken simpelweg materialen. Die zijn wel nodig om het werk professioneel te kunnen uitvoeren.
Het logistieke proces van de zorg verliep door verkeerde aanpak zodanig dat het primaire proces op de werkvloer daarmee niet werd geholpen. Men stelde ook niet aan de orde hoe het beter kon. Het is een gemiste kans. De Corona-crisis had kunnen leiden naar een beter samenwerking binnen de organisatie.
Wat salariëring betreft: In juni liepen de onderhandelingen voor een nieuwe CAO voor universitaire ziekenhuizen vast. De bonden eisen naast afspraken over arbeids- en rusttijden en aanpak van het personeelstekort een loonsverhoging van drie procent.
Het geduld is op
IC-verpleegkundigen met ambitie vinden makkelijk andere werk in de zorg. De mogelijkheden zijn eindeloos. Er zijn bijna overal in de zorg tekorten. Doorstromen naar een Spoed Eisende Hulp (SEH) bijvoorbeeld waar de ambulance lonkt met een betere salarisschaal.
Tabak besluit met: “Het geduld van de IC-verpleegkundige blijkt op. Dit is goed voor te stellen als je bedenkt dat corona een onopgelost, bestaand probleem vooral onderstreept heeft en ook op dit moment de echte aanpak uitblijft”.
Lees het hele artikel Waarom verlaten IC verpleegkundigen de IC na de coronapandemie? door Lex Tabak, ZZp-er in de zorg, 13 september 2021: www.zzp-erindezorg.nl
ZZP-er in de zorg is een online platform, opgericht voor ondersteuning en begeleiding van zzp-ers in de zorg bij hun ondernemerschap.
‘Hoe langer Den Haag wacht, hoe hoger de prijs’, Blog van Bianca Buurman, V&VN, 9 september 2021: www.venvn.nl
IC-capaciteit 2021 – 2022, Update opschalingsplan, V&VN en NVIC, september 2021: www.venvn.nl
Afbeelding bovenaan is van Nick Youngson
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Geef een reactie