Per 1 oktober 2017 fusie Inspectie Jeugdzorg en Inspectie voor de Gezondheidszorg

Op 1 oktober 2017 fuseren de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg tot één organisatie: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Na de fusie houdt de IGJ toezicht op circa 1,5 miljoen zorgverleners in de gezondheidszorg en jeugdhulp

Sinds de invoering van de nieuwe Jeugdwet op 1 januari 2015 zijn de inspecties samen verantwoordelijk voor het toezicht op de jeugdhulp. De al bestaande samenwerking is daardoor geïntensiveerd. Het is dan ook een logische vervolgstap om als één organisatie verder te gaan. De nieuwe Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd kan efficiënt en effectief toezicht houden op het brede veld van professionals en organisaties in de gezondheidszorg en de jeugdhulp.

Voor instellingen voor jeugdhulp en voor zorgaanbieders die zowel zorg als jeugdhulp aanbieden, wordt het toezicht vanaf 1 oktober 2017 uitgevoerd door één inspectie.
Dat betekent één toetsingskader, één werkwijze en één beleid voor handhaving en tuchtrecht. In veel gevallen was hier – vanwege de nauwe samenwerking – al sprake van.

Voor veel aanbieders in de gezondheidszorg zal er qua toezicht op korte termijn weinig veranderen. Hetzelfde geldt voor de samenwerking met o.a. gemeenten, koepelorganisaties en andere inspecties: deze samenwerking wordt gewoon voortgezet.

De fusie leidt ook tot een aantal organisatorische veranderingen. Het nieuwe organogram – zie hieronder – laat zien hoe de organisatie er per 1 oktober 2017 uitziet.

organogram inspectie gezondheidszorg en jeugd
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd gaat uit van ‘gezond vertrouwen’ in de gezondheidszorg en de jeugdhulp*). Op de website met de aankondiging van de veranderingen vraagt de inspectie vertrouwen in haar onafhankelijk oordeel. De inspectie en is open over haar toezicht en bevindingen en wil een betrouwbare toezichthouder zijn die weloverwogen handelt en ook zelf wil blijven leren en verbeteren.

*) Het verhaal van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, 26 april 2017: www.igj.nl/publicaties/videos/2017/04/26/het-verhaal-van-de-igz-gezond-vertrouwen (video en uitgeschreven tekst niet meer beschikbaar in archief rijksoverheid)

Meer info: Fusie Inspectie voor de Gezondheidszorg en Inspectie Jeugdzorg, Landelijk meldpunt zorg, 14 september 2017: www.landelijkmeldpuntzorg.nl (deze site is opgeheven. Bericht over fusie nog beschikbaar in archief. Ga naar: https://igj.sitearchief.nl/#archive en tik titel in donkergrijs zoekveld links.

Landelijk meldpunt zorg is voortaan onderdeel van website: www.igj.nl/onderwerpen/klacht-of-vraag-over-zorg-of-jeugdhulpverlening

 

U P D A T E

Nieuwsbericht Per 1 augustus Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (zonder ‘in oprichting’), Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd, 1 augustus 2018: www.igj.nl/actueel/nieuws/2018/08/01/per-1-augustus-inspectie-gezondheidszorg-en-jeugd-zonder-in-oprichting (Bericht is niet meer beschikbaar op site IGJ. Ga naar https://igj.sitearchief.nl/#archive en tik titel van nieuwsbericht in donkergrijs zoekveld links).

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer