Werkdruk het hoogst bij kok, arts, jurist en docent
Koks, artsen, juristen, managers in de zakelijke en administratieve dienstverlening en leerkrachten in het basisonderwijs; allemaal geven ze aan dat ze te maken hebben met een hoge werkdruk. Maar de aard van die werkdruk is in de verschillende beroepen anders. Dat blijkt uit het recente onderzoek Beroep en werkdruk in Nederland van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder werknemers in veel voorkomende beroepsgroepen naar de werkdruk die zij zelf ervaren.
Zo geven koks het vaakst aan dat ze erg snel moeten werken. Artsen, juristen, managers in de zakelijke en administratieve dienstverlening en leerkrachten in het basisonderwijs vinden dat ze heel véél werk moeten verrichten. Voor het bepalen van de werkdruk werd werknemers gevraagd of ze heel veel werk moesten verrichten en of ze erg snel of extra hard moesten werken. Werknemers in beroepen met de hoogste werkdruk scoren hoger dan gemiddeld op deze drie onderdelen. Voor deze analyse zijn alleen de veel voorkomende beroepsgroepen onderzocht, met ten minste 50 duizend werknemers. Onder bijvoorbeeld managers productie en docenten in het hoger onderwijs is de werkdruk eveneens hoog, maar die beroepsgroepen tellen minder dan 50 duizend werknemers.
Werkdruk onder artsen en leerkrachten hoog door emotionele zwaarte
Wat de werkdruk verhoogt is niet voor alle onderzochte beroepsgroepen hetzelfde. Leerkrachten in het basisonderwijs en artsen geven bijvoorbeeld aan dat hun werk emotioneel zwaar is. Daar komt voor artsen nog bij dat ze lange werkweken maken en soms geïntimideerd worden door patiënten. Bij juristen is bepalend dat zij vele uren doorbrengen achter een beeldscherm.
Beveiligingspersoneel ondervindt laagste werkdruk
De laagste werkdruk wordt ervaren door beveiligingspersoneel, gevolgd door auto- en taxichauffeurs, hoveniers, tuinders, kassamedewerkers en leidsters in de kinderopvang. Dat zij onderaan de lijst staan, komt vooral omdat zij minder vaak aangeven dat ze extra hard moeten werken.
Aan de werkdruk blijkt vaak niet zo gek veel te doen. De vraag is: hoe kan je toch nog functioneren terwijl de werkdruk je eigenlijk boven het hoofd groeit? Moet een kok die jaagt op nóg een Michelinster die werkstress maar op de koop toe nemen? Nee, dat is niet per se nodig, legt Albert Sonnevelt uit aan BNR Radio. Hij is zelfstandig psycholoog en coach van meerdere mensen die een hoge werkdruk hebben: “Er zijn vaardigheden die je moet hebben om met stress om te kunnen gaan. Je moet leren delegeren, prioriteiten kunnen stellen, grenzen aangeven. Tijd plannen om te herstellen. Dat is vaak de moeilijkheid in deze beroepsgroep”. Daarnaast is een deel van de werkstress toe te schrijven aan karakter. “Als je zeer perfectionistisch bent en een hoog verantwoordelijkheidsgevoel hebt, dan heb je al snel stressgedachten. Je wilt het bij iedereen goed doen”.
Download Beroep en werkdruk in Nederland, Sociaal economische trends, CBS, april 2017: www.cbs.nl/
Forse werkdruk voor kok, arts, jurist en docent, BNR Radio, 3 april 2017: www.bnr.nl