GGZ had de politie nooit toestemming mogen geven huisarts Tromp uit Tuitjenhorn te verhoren

Echtgenote Anneke Tromp beweert dat de GGZ nooit toestemming had mogen verlenen aan de politie om huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn te verhoren. Tromp is bekend geworden omdat hij zelfmoord pleegde toen de druk op hem te groot werd. Hij was toen onder behandeling bij de GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg). De politie wilde hem verhoren omdat hij in 2013 een terminale patiënt met een forse dosis morfine en slaapmiddel uit zijn lijden had geholpen.

De IJmuider Courant schrijft dat Anneke Tromp op 23 september 2016 een boekje open deed over de behandeling van haar man door GGZ Noord-Holland-Noord tijdens de nationale conferentie in Den Haag over het falen van suïcidepreventie. GGZ-woordvoerder Niek Kuijper zegt dat de GGZ niet kan reageren omdat er geen uitspraken worden gedaan over mensen die bij hen onder behandeling zijn, of zijn geweest.

De psychiater die Nico Tromp behandelde, kon de zaak volgens Anneke Tromp niet aan. Zeker niet toen de politie haar echtgenoot, die op de gesloten afdeling van een GGZ-inrichting in Den Helder verbleef, wilde verhoren. “Ze twijfelde en kon geen inschatting maken. Een gouden regel binnen GGZ is: bij twijfel, geen toestemming. Maar deze psychiater deed helemaal niets en liet de zaak op zijn beloop. Tot Nico zelf besloot om te gaan’’.

Onbegeleid is Tromp twee maal van Den Helder naar Alkmaar gereisd voor politieverhoren, terwijl hij op een gesloten afdeling was opgenomen vanwege een zeer hoog suïciderisico. “Volstrekt onverantwoord’’, vindt Anneke Tromp.

Dat Tromp huisarts was en ook patiënten verwees naar de GGZ zal zeker hebben meegespeeld, denkt ze. Maar in dat geval had de GGZ dit moeten onderkennen en hem naar een inrichting elders in het land moeten sturen waar hij anoniemer zou zijn. Adviezen van Anneke Tromp werden in de wind geslagen. Ze heeft de indruk dat door de GGZ in Den Helder snel op ontslag werd aangestuurd.

Tromp werd op 5 september 2013 opgenomen. Tien dagen na de inval door politie en OM in zijn praktijk en huis. De crisisdienst noemde hem ‘sterk suïcidaal’ maar Tromp werd amper behandeld.

Politie had Tromp niet mogen horen, door Rien Floris,  IJmuider Courant, 23 september 2016.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer