Verloskundigen zeggen vertrouwen op in College Perinatale Zorg en trekken zich terug uit alle CPZ-activiteiten

De beroepsorganisatie van en voor verloskundigen KNOV heeft per direct het vertrouwen opgezegd in het bestuur van het College Perinatale Zorg (CPZ) en trekt zich terug uit alle CPZ-activiteiten. Dit naar aanleiding van uitspraken van CPZ-voorzitter Chiel Bos in Zorgvisie en Medisch Contact waarin hij de babysterfte in de schoenen schuift van de verloskundigen.
Op 31 maart 2016 stemden op de Ledenvergadering van de KNOV 989 verloskundigen tegen de Zorgstandaard Integrale Geboortezorg waaraan diverse partijen twee jaar hadden gewerkt. De verloskundigen stemden tegen omdat er volgens hen niet wordt onderbouwd dat gezamenlijke verantwoordelijkheid betere uitkomsten geeft voor moeder en kind. De verloskundigen blijken wel voor samenwerking te kiezen maar niet voor gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de zwangere. Dat is juridisch niet mogelijk. Iedere beroepsbeoefenaar is aansprakelijk voor zijn of haar eigen handelen.

Het CPZ is een landelijk college waarin alle veldpartijen die te maken hebben met de perinatale zorg in Nederland samenwerken. Het CPZ is op 1 september 2011 van start gegaan en heeft als opdracht de babysterfte in Nederland te verminderen.

Chiel Bos nam geen blad voor de mond toen hem om een reactie op deze ontwikkelingen werd gevraagd. In Medisch Contact heeft hij onder meer gezegd: “De KNOV wil gewoon niet veranderen, wil per se dat verloskundigen die risicoselectie alleen blijven doen. Nou, dat is nou net wat er niet goed ging de afgelopen twintig jaar, dat moet juist anders”. In Zorgvisie heeft hij gezegd dat financiële prikkels een rol speelden bij het besluit van de verloskundigen om tegen de zorgstandaard te stemmen.

Respectloos

De KNOV op haar site: “Het CPZ heeft een verbindende rol en de taak om samen met alle geboortezorgprofessionals de zorg aan moeder en kind te verbeteren. Het CPZ zaait met deze boude uitspraken niet alleen onnodig en onterecht angst onder zwangeren, maar laat vooral verloskundigen op een respectloze manier als een baksteen vallen. Dit was de druppel voor de KNOV. Daarom zegt de KNOV per direct haar vertrouwen in het CPZ-bestuur op en distantieert de KNOV zich van het CPZ.

De KNOV heeft een actieve rol gespeeld in het ondersteunen van de samenwerking in de verloskundige samenwerkingsverbanden (VSV’s). Zorgverleners zijn pro-actiever gaan samenwerken en moeder en kind zijn meer centraal gesteld. Daarnaast is preventie in combinatie met meer aandacht voor kwetsbare zwangeren een speerpunt. Dat de babysterfte nu op conto wordt gezet van de verloskundigen doet geen recht aan de verbeteringen die tot op heden binnen de verloskundige samenwerkingsverbanden (VSV’s) zijn behaald”.

De KNOV schrijft dat ze in gesprek wil blijven met de partners in de geboortezorg om samen op basis van vertrouwen en respect de geboortezorg te verbeteren. Wat de gevolgen voor verloskundigen zijn door het terugtrekken van de KNOV uit het CPZ, is op dit moment niet duidelijk. Berichten over de ontwikkelingen worden gepubliceerd op de site van de KNOV.

KNOV zegt vertrouwen op in College Perinatale Zorg (CPZ), KNOV, 14 april 2016: www.knov.nl

Verloskundigen willen zorgstandaard tegenhouden,  door Carina van Aartsen, Zorgvisie, 14 april 2016: www.zorgvisie.nl

Verloskundigen stappen uit College Perinatale Zorg, door Sophie Broersen, Medisch Contact, 14 april 2016: www.medischcontact.nl

Massaal verzet verloskundigen bij stemming over Zorgstandaard ‘integrale geboortezorg’, Blogs Beroepseer, 31 maart 2016: https://beroepseer.nl


U P D A T E

Zorginstituut neemt regie geboortezorg over, door Sophie Broersen, Medisch Contact, 28 april 2016: www.medischcontact.nl

Zorgstandaard geboortezorg op losse schroeven, door Carina van Aartsen, Zorgvisie, 18 april 2016:www.zorgvisie.nl

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer