Skip to main content

Blogs over palliatieve zorg van longarts Sander de Hosson trekken steeds meer de aandacht

De blogs van de 38-jarige longarts Sander de Hosson van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen over stervensbegeleiding trekken landelijk de aandacht. Zijn verhalen over zijn dagelijkse werk – De Hosson is gespecialiseerd in palliatieve zorg – worden door tienduizenden mensen gelezen. Vanaf 20 januari 2016 staan ze maandelijks in de bijlage Gezondheid & Co van het Dagblad van het Noorden (DVHN).
In 2015 ontving De Hosson de Lung Cancer Journalism Award voor Nederland van de patiëntenorganisatie Longkanker Nederland. Deze prijs wordt een keer per jaar uitgereikt aan iemand die ervoor zorgt dat mensen met longkanker op een goede manier in het nieuws komen. Met het winnen van deze prijs dingt hij mee naar de internationale Global Lung Cancer Journalist Award. Daarvoor is zijn verhaal Slotcouplet in het Engels vertaald: The final couplet.

Een jonge patiënt die hij vlak voor zijn overlijden nog helpt trouwen. De slapeloze nachten die hij krijgt omdat hij een patiënt moet helpen met euthanasie. Of een patiënte van ver boven de 90 die vraagt: “Red me niet te veel”. Dit zijn allemaal onderwerpen waarover De Hosson schrijft.

De Hosson in het Dagblad van het Noorden: “De zorg aan mensen in hun laatste fase heeft altijd mijn belangstelling gehad. We zijn er de laatste jaren steeds beter in geworden die palliatieve zorg goed te doen en dat betekent veel voor mensen. Maar kijk eens hoeveel aandacht er is voor geboortezorg en hoe de stervensbegeleiding altijd een beetje in een hoekje achteraf zit”.

Uit zijn verhalen spreekt mededogen met de patiënt maar ook kritiek op de geneeskunde, die soms mensen tegen hun eigen belang in zware behandelingen laat ondergaan. “Er is altijd het gevaar van overbehandeling. Je kan altijd nog nieuwe medicijnen geven of nieuwe ingrepen doen. Maar wordt de kwaliteit van leven van de stervende patiënt daarmee wel beter? Ik weet als geen ander wat het betekent om chemotherapie te krijgen. Daar spreek ik ook over met mijn patiënten. Soms willen mensen per se tot het uiterste gaan om maar een paar weken langer te leven. ‘Ik wil door, ik wil door’, zeggen ze dan. Ik zie het als mijn taak ze dat soms uit het hoofd te praten”.

Hij citeert graag de Franse chirurgijn Ambroise Paré uit de zestiende eeuw: “De geneeskunde geneest maar zelden. Vaak biedt de geneeskunde verlichting, maar altijd biedt de geneeskunde troost”. Hij wil maar zeggen: ook als behandeling van de kanker niet meer mogelijk is, kan een dokter of verpleegkundige nog een belangrijke rol spelen, gewoon door er te zijn voor je patiënt”.

Zie interview met De Hosson: Longarts schrijft over stervende patiënten, door Arend van Wijngaarden, Dagblad van het Noorden, 20 januari 2016: https://dvhn.nl

De Hosson is voortrekker van Stichting Beroepseer.

Lees hier Slotcouplet van Sander de Hosson: http://shosson.webnode.nl